Na inicijativu novogradiških vatrogasaca, u suradnji s palačinkarnicom Norina činka,  a s radošću prihvaćeno od strane Udruge slijepih Nova Gradiška na središnjem gradskom trgu, preciznije ispred Norine činke, obilježen je Rock your socks day, odnosno svjetski Dan osoba s Down sindromom

Što je Rock your socks day? Kampanja koja prati Svjetski dan osoba sa Down sindromom koju je organizacija Down Syndrome International službeno odlučila obilježavati na prvi dan proljeća, 21. ožujka kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Svjetski dan sindroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, nakon čega su se obilježavanju u kratkom roku pridružile druge zemlje, organizacije, udruge, pojedinci širom svijeta pa tako i u našoj Novoj Gradiški. Rock your socks poticanje je da svi građani planete Zemlje na 21.ožujka obuku rasparene čarape u znak podrške osobama sa sindromom Down koju zbog svog jednog kromosoma više ne znaju spariti par čarapa. 

Zašto Rock your socks day u Novoj Gradiški? Kako bi se podigla svijest o osobama s Down sindromom, upoznalo s građane s poremećajem u genetskom kodu koje imaju osobe s Down sindromom i potaknulo ljude na veće poštovanje prema osobama s sindromom Down jer u i Novoj Gradiški tih osoba ima, osebujni su, veseli, vedri, srčani i zaslužuju dio našeg vremena, jer štogod mi njima damo ili smo kao jučer dali, oni uzvraćaju puno više i uzvratili su. 

Zašto Vatrogasci, Norina činka i Udruga slijepih? Vatrogasci jer su inicijatori brojnih humanitarnih akcija, rado surađuju s Udrugom slijepih i nakon akcije prodavanja lampiona povodom blagdana Svih svetih odlučili su se za još jednu proljetnu, veseliju i zabavniju akciju. Norina činka, jer kuhar navedene palačinkarnice ipak peče ukusnije palačinke od vatrogasaca, čovjek je humanitarnog karaktera i rado se odaziva takvim akcijama. Na upit vatrogasaca smiju li se ispred njegovog lokala peći palačinke nije dizao frku, nego je zasukao rukave, odvojio svoje vrijeme i častio organizatore i sugrađane palačinkama. Udruga slijepih jer osim što njeguje dugogodišnju suradnju s novogradiškim vatrogascima, još bitnije, redovito radi s osobama s Down sindromom, oni ne samo da su stalni korisnici ove udruge nego su svojevrstan dio velike obitelji u koju je Udruga slijepih Nova Gradiška s godinama prerasla, što se jučer ponovno moglo vidjeti, jer tolikoj mjeri smijeha, pjesme, veselja i dobre zabave na jednom mjestu, kako bi se reklo, “u sred bijela dana” skoro se nije svjedočilo. 

Kako je prošla akcija? REKORDNO! Na opće zadovoljstvo svih aktera Rock your sock dana srušen je rekord što se tiče donacija od strane Novogradiščana i prikupljeno je, kako kazuju iz Udruge slijepih 6.634,00 kn, no ono što je također oborilo rekord i nadmašilo sva očekivanja jest ogroman broj mladih, starih, školaraca, umirovljenika, domaćih i inozemaca u centru Nove Gradiške.

Što je učinjeno da je rekord oboren? Za početak rekordno puno Novogradiščana i putnika namjernika obulo je  šarene rasparene čarape kao simbol svjetskog dana osoba s Down sindromom, rekordno puno sugrađana došlo je u centar grada pružiti podršku našim Novogradiščanima s Down sindromom, Udruzi slijepih, našim vatrogascima i palačinkarnici u ostvarivanju plemenitog čina koji je upravo zbog svih nas i ostvaren. Udruga slijepih ima dodatnih sredstava za rad, a svi sugrađani iskustvo više i zadovoljstvo u sebi jer su učinili dobro djelo. Nagrađeno je dobro djelo, ne doniranja novca, nego dolaska i davanja podrške osobama sa sindromom Down, palačinkama, sokom, novim parom čarapa i ponajprije osmijehom i zagrljajem naše Djece sunca, jer uistinu njihov osmijeh ne samo da otvara vrata nego i otključava puteve ka srcu. 

Tko je još sudjelovao? Eh, da, zadnji, ali nikako manje važni. Rođendaonica Nova Gradiška koja je čula za akciju i priključila se “facepaintingom”- oslikavanjem lica svima koji su to htjeli, jer zašto ne proljetno šarenilo učiniti još šarenijim. Nadalje, bolnica Sveti Rafael sa Strmca odnosno djelatnici iste koji su nam prvi poslali fotografije njihovog kolektiva u rasparenim čarapama i potaknuli lavinu Vas drugih naših čitatelja i facebook pratitelja da se obuvanjem rasparenih čarapa, gdjegod da bili, uključite akciji i obilježite svjetski Rock your socks dan. I tu je oboren rekord! Zahvaljujući svima Vama i nebrojeno puno rasparenih čarapa na Vašim nogama. 

Što reći za kraj? Veliko hvala od Udruge slijepih, novogradiških vatrogasaca, Norine činke i ponajprije naših sugrađana sa sindromom Down, svima onim koji su prepoznali važnost obilježavanja ovoga dana i pokazali empatiju, ljudskost i dobru volju. Da je dobro činiti dobro nadaleko je poznata i stara uzrečica, ono što mi još dodajemo jest da dobra djela ne poznaju granice ni geografske, ni dobne, ni materijalne, nikakve. Samo je bitno biti čovjek, s jednim kromosomom više ili manje, svi smo mi isti, a opet različiti u fizičkom, psihičkom ili intelektualnom smislu, svi mi imamo svoje sindrome, jasne i vidljive ili tajne i dobro čuvane, no na posljetku svi mi činimo mozaik koji se zove život. 

Prošetajmo kroz galeriju novogradiškom šetnicom: 

A evo i Vas i Vaših čarapica: 

Komentari
Prethodni članakČitanjem poezije u Novoj Gradiški obilježen Svjetski dan pjesništva
Sljedeći članakKrenulo postavljanje LED rasvjete u gradu