U prostorijama Dječjeg odjela Gradske knjižnice Nova Gradiška jučer je obilježen Svjetski dan pjesništva. U Gradskoj knjižnici skupili su se pjesnici i pjesnikinje novogradiške Udruge stvaratelja u kulturi i Književnog likovnog društva Rešetari koji su, a kako drugačije, nego čitanjem poezije obilježili ovaj dan.

Obilježavanju Svjetskog dana pjesništva svoj doprinos daju i mnogi mladi, jedan od takvih je i mladi Novogradiščanin Andrej Đeraj o kojem je govorila profesorica i ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška, Biljana Dakić

-“Pročitali smo pjesmu mladog pjesnika koji je lani dobio drugu nagradu Goranovo proljeće za mlade pjesnike. Piše posebnu mladalačku poeziju koja ima jednu duhovnu dimenziju i zrelo promišljanje.”

Svjetski dan poezije proglašen je 21. ožujka 1999. godine od strane UNESCO-a radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. No Svjetski dan poezije slavio se još od davne 1505. godine, uglavnom se održavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija.

Sve do UNESCO-va službenog proglašenja, praznik je slavljen naizmjenično u listopadu i studenome.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana pjesništva vrijedi spomenuti i neke od poznatih književnika i pjesnika Iz Nove Gradiške i šireg novogradiškog područja: Matija Antin Relković, Grigor Vitez, Miro Gavran, Tito Bilopavlović, Evica Kraljić, Ivan Slišurić, Željko Knežević, Zrinko Kapetanić i dr.

Komentari
Prethodni članakDirektor VGO za srednju i donju Savu Hrvatskih voda Davorin Piha posjetio općinu Rešetari
Sljedeći članakRock your socks day: Zahvaljujući Vama oboreni rekordi za našu Djecu sunca