Oko 15 sati temperatura zraka u Novoj Gradiški je probila najavljenih visokih 40 stupnjeva. Sa 40,7 Celzijevih stupnjeva Nova Gradiška je danas najtopliji grad u Hrvatskoj.

Val vrućine trebao bi popustiti u noći na utorak.

 

Prema sedmodnevnom meteogramu automatske mjerne postaje u Gornjim Bogićevcima slaba kiša se očekuje večeras u kasnim satima a moguće je i jače nevrijeme praćeno kratkotrajnim jakim vjetrom i tučom. Tijekom sljedećih tjedan dana temperature zraka ne bi trebale prelaziti najviših 32 stupnja Celzijevih. Nakon današnjeg toplinskog udara sljedećih dana nas očekuju i niže temperature noću, između 16 i 20 stupnjeva.

PROGNOZA ZA 48 SATI

Izvor: www.pljusak.com

PREPORUKA MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Ministarstvo zdravlja savjetuje građanima da izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati; da ne ostavljaju djecu ili kućne ljubimce u parkiranom vozilu; izbjegavaju naporan fizički rad; piju redovito i dovoljno tekućine te izbjegavaju alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

Isto tako, preporučuje se češće konzumiranje manjih obroka, izbjegavanje hrane bogate bjelančevinama, rashlađivanje tijela tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi te rashlađivanje doma na način da se sobna temperatura drži ispod 32°C danju i ispod 24°C noću.

Nužno je dnevno uzimanje do 2 litre tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba.

PROGNOZA ZA 7 DANA

Izvor: www.pljusak.com

Autor: Saša Radivojević, Izvor: www.pljusak.com

Komentari