Zdravkom Ronko, zastupnik u Saboru RH – jedan od najzaslužnijih za opstanak pakračke bolnice

Pakrac, o Božiću i Silvestrovu 2013 godine

Prevarili su se oni koji su mislili da će ta bolnica danas pasti „bez ispaljenog metka“. Othrvali smo se u to vrijeme 4. Armiji Evrope, othrvat ćemo se i ovim suludim i nepoštenim odlukama koje ne zaslužuju Pakračani, Lipičani i pacijenti koji dolaze u našu bolnicu – huškao je Huška pred paljenje svijeća za bolnicu i nastavio dalje huškariti o „posljednjoj pomasti“ . . .

Neće biti ulice, krvi i revolucije, to neka zaborave. Ovo što se čini nema veze s bolnicom već se želi rušiti demokratski izabrana vlast. Mi ćemo spasit bolnicu i ne da neće biti ukidanja odjela i otpuštanja, nego će se još i zaposliti dvadesetak zdravstvenih djelatnika – poručio je Ronko. ( 034, Rva, Pl . . . )

Krajem 2013 godine najavljivali ste pripajanje pakračke bolnice Općoj županijskoj bolnici. Zašto?

Stanje je bilo neodrživo, materijalno-financijsko stanje izuzetno loše, kadrovska ekipiranost na izdisaju, neki sustavi izvan funkcije, pojedini odjeli više nisu zadovoljavali uvjete za obavljanje djelatnosti, sudskih procesa kao u priči, dugotrajna čekanja na preglede, radna disciplina nikakva. U toj situaciji moglo se bolnicu pustiti da se polako ugasi ili je pokušati spasiti. Naravno, Pakrac treba i mora imati bolnicu koliko zbog okolnog stanovništa koje gravitira toj bolnici toliko i zbog njene uloge – sigurne hraniteljice brojnih obitelji ali i gradskog proračuna Pakraca. I zato smo se odlučili za mukotrpan postupak spašavanja bolnice, čemu smo se u potpunosti predali. Bila je to složna ekipa –Sanacijsko vijeće, sanacijski upravitelj, zamjenik ministra zdravlja i moja političko-lobistička malenkost.

Što je to bilo toliko neodrživo?

Prije svega nedostatak specijalističkih liječničkih kadrova. Sa 36 specijalista i 6 specijalizanata na 280 zaposlenih nemoguće je organizirati opću bolnicu i osigurati stabilnost u funkcioniranju. Požeška bolnica tada je imala 86 specijalista i 21 specijalizanta. Pakračka hemodijaliza tad je imala inspekcijsko rješenje Ministarstva za gašenje zbog nezadovoljavajućih uvjeta. Bolnički informacijski sustav bio je izvan upotrebe. Uz troje zaposlenih pravnika još i sijaset odvjetnika koji su sisali bolnički proračun rezultati su bili frapantni – ni jedna bolnica u Hrvatskoj nije imala tolike milijunske odštete. Rijetkost je bila vidjeti liječnika u bijelom, osobito tijekom cijelog radnog vremena.Uglavnom su se izgubili manje-više zbog privatnih razloga. Financije su bile u teškom stanju, 14.747.441 kuna ukupne obveze, gubitak nepokriven potraživanjima 7.530.234 kune.

 Nisu li se već palile i svijeće za pokoj pakračke bolnice?

Da, izvodila se kazališna predstava kako gradonačelnika Huške koji će ostati bez „bankomata i dispečerskog alata“ i koji je zlorabeći i skrivajući se iza branitelja huškao građane protiv „ modela gašenja bolnice“, tako i onog manjeg dijela zaposlenika kojima je upravo nered, nerad i javašluk odgovorao. Naravno da se odmah uz takve našao i župan Tomašević zadužen za spaljenu zemlju krvlju i znojem natopljenu, srp, čekić i revoluciju. Sjetimo se i slanja pamflet-čestitke Zoranu Milanoviću i Rajku Ostojiću pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, a koju, kao odašilju „radnici koji strahuju za radna mjesta“. Usput niti jedan zaposlenik nije ostao bez posla od pripajanja bolnice do danas. No jasno smo još te 2013 godine dali do znanja da pred tom njihovom „folklorom paradom“ nećemo ustuknuti i da ćemo napraviti red, rad i rast, bez mogućnosti povratka na staro.

 I kakvi su rezultati tog spajanja pakračke i požeške bolnice ?

Već u prvoj godini značajno se promjenio odnos prema poslu, radnom vremenu, pacijentima, počela se nositi i bijela bolnička odora. Već te 2014 godine obje bolnice zajedno potrošile su 13 milijuna manje nego 2013 kadu su bile posebno. Stanje ukupnih obveza te godine smanjeno je za 20 milijuna kuna. Te godine nije upućen niti jedan prigovor pacijenta na liječenje u pakračkoj bolnici, niti je pokrenuta ikakva tužba, što je do pripajanja bilo učestalo i gotovo normalno. Od brojinh sudskih tužbi koje je pakračka bolnica vodila s pacijentima i zaposlenicima tijekom 2014 i 2015 godine polovina je riješena nagodbom, naplaćeno je 700 tisuća iz tih nagodbi, neki već gotovo izgubljeni sudski sporovi riješeni su u korist bolnice, sa 550.000 kuna podmireni su i najureni svi odvjetnici, a u te dvije godine nije plaćena niti jedna kuna za nove odvjetničke usluge – sav posao odradili su pravnici u okviru svoje redovne plaće. Sa 500.000 kuna pakračka bolnica kompletno je informatizirana na razinu požeške bolnice, dakle na razini najboljih hrvatskih bolnica. Hemodijaliza je s 1.400.000 kuna kompletno renovirana i za 50% povećan kapacitet tog odjela. Prilikom spajanja bolnice CT uređaj u Pakracu zatečen je u kvaru zbog dotrajale rtg cijevi te je 700.000 kuna uloženo u novu cijev od kada uređaj besprijekorno radi, s najkračom listom čekanja u RH. Dodatnih 500.000 kuna uloženo je u medicinsku opremu pojedinačno manjih vrijednosti – inkubator za neonatologiju, oprema za sterilizaciju, razni instrumeti itd. U 2014 godini i prihod pakračke bolnice porastao je na 93% limita, dok je 2013 iznosio 84% – i ponovo dokaz reda i rada.Negativni trend prije spajanja bio je i u naturalnim pokazateljima.. Popunjenost krevetnim kapacitetima pakračke bolnice iznosila je 2012. 69%, 2013. 61%, a već 2014 je 72,3%. U 2012 godini obrađeno je 89 tisuća pacijenata, 2013 86 tisuća, dakle sve manje, da bi 2014 godini u zajedničkoj bolnici bilo obrađeno 16 tisuća pacijenata više nego 2013. Porastao je interes za stručno usavršavanje, osobito subspecijalizaciju, broj subspecijalista danas je 10, a kod spajanja su bila samo dva od kojih je jedan već u mirovini. Uveden je red i transparentnost u poslovanju bolničkog skladišta koje je do tada bilo pravi eldorado. Red je uveden u odobravanje i korištenje godišnjih odmora odobravanja i korištenja godišnjih odmora, službenih putovanja i stručnih usavršavanja.

Kakva su ulaganja 2015 godine?

To je godina snažnog rasta kojeg pakračka bolnica nikad do tada nije imala. U novo parkiralište sa 100-tinjak parkirališnih mjesta uloženo je 850.000 kuna, a 500.000 kuna uloženo je u novi UZV uređaj za internističku polikliniku. U preseljenje MR uređaja u pakračku bolnicu, te nove magnetske zavojnice i druge dijelove uloženo je 750.000 kuna. Taj magnet je značajno podigao mogućnost dijagnostike u pakračkoj bolnici, tako da se sada i liječnici koji su se do nedavno protivili toj odluci, pa i ismijavali zdušno žele angažirati za rad na tom vrijednom i sofisticiranom medicinskom uređaju. Osim toga, ovim potezom pakračka bolnica svrstala se u red bolnica s MR dijagnostikom i u budućnosti može samo napredovati. Oko 200.000 kuna uloženo je u adaptaciju prostora stare hemodijalize koja je sad uređena kao poliklinički sadržaj u kojem su MR, očna i psihijatrijska ambulanta, mikrobiologija i zajednički sadržaj. Još 150.000 kuna uloženo je u medicinsku opremu kardiološke poliklinike, novi EKG holter, ergometrija i monitor, a 200.000 kuna uloženo je u različitu medicinsku opremu od ginekološkg stola do opreme za patohistološku dijagnostiku. Pakračka bolnica dobiva i 350.000 kuna vrijedan potpuno digitalni dječji kolor doppler ultrazvuk. Dodatnih 350.000 kuna uloženo je u opremu i održavanje informatičkog sustava, te 650.000 kuna u održavanje opreme i objekata pakračkog dijela bolnice, a izabran je dobavljač i dovršen postupak javne nabave CT-uređaja vrijednosti 3,5 milijuna kuna.

Da li ste zadovoljni rezultatima ?

Pakračka bolnica danas za razliku od kninske, vukovarske, ogulinske, gospiče i drugih njoj sličnih bolnica, posluje bez gubitka – zajednička bolnica za 9 mjeseci ove godine ima 3 milijuna kuna veći prihod od rashoda i ukupne obveze 10 milijuna kuna manje nego 2011 godine.

Pakračka bolnica je 2013 godine izvršila ugovor s HZZO sa 84%, 2014 godine 93%, a ove godine za 9 mjeseci 101,57%. Za djelatnosti koje pakračka bolnica nema, poput okulistike, ORL, mikrobiologije, psihijatrije, vaskularne kirurgije u Pakrac redovito dolaze specijalisti iz požeške bolnice. Isto tako i Objedinjeni hitni bolnički prijem ( protiv kojeg su toliko bili Huška i Marjanović ) uspjeli smo uspostaviti u zadnji čas i on danas funkcionira pokriven liječnicima iz požeške bolnice vikendom i blagdanom, a uskoro i radnim danima.

Vezano za unapređenje zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji zatražili smo i dobili od Ministarstva zdravlja imenovanje i koordinatora kod pružanje zdravstvene zaštite hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji prilikom realizacije zdravstvenih usluga OŽB Požega – Gradska bolnica Pakrac (to je pomoćnica sanacijskog upravitelja, glavna sestra pakračke bolnice – telefon 034254563 ili 0912279470)

Interesantno je i to, da tijekom 2014 – 2015 godine nema novih sudskih tužbi, po čemu je prethodnih godina pakračka bolnica prednjačila u Hrvatskoj. I najvažnije, niti jedan zaposlenik nije ostao bez posla, naprotiv kruh u pakračkoj bolnici dobilo je još dvadesetak ljudi.

Što je sa višom razinom samostalnosti koju ste u nekolko navrata najavljivali ?

Najavljivali i u najkraćem roku i ostvarili. Kompletan postupak registracije pakračkog dijela bolnice kao Gradske bolnice sa svim medicinskim sadržajima je gotov. Bolnica time dobiva svoju samostalnost i pravni status, a istovremeno ostaje povezana s požeškom bolnicom što joj osigurava opstanak i sigurnu budućnost.

I na kraju zaključni osvrt na ta dvadeset i dva mjeseca lobiranja za pakračku bolnicu

Pred nama je 2013 godine bio izbor:

Praviti se da ne vidimo što se događa s pakračkom bolnicom, da ne vidimo da su dugovi veliki i neriješivi, da nema dovoljno liječničkog kadra, da pacijenti gube povjerenje u svoju bolnicu i odlaze pomoć tražiti drugdje, da su gradski čelnici svoje privatne interese stavili ispred interesa bolnice. I slijedom toga pustiti da se bolnica postupno ugasi kao i mnoge druge institucije u pakračkom kraju koje je HDZ potušio za vrijeme gradonačelnika Huške, a da ovaj ni okom nije trepnuo – od zavoda za mirovinsko, zdravstveno i zapošljavanje, policije, porezne uprave, doma zdravlja pa do pravosuđa.

Ili, naglašavam ili zasukati rukave, preuzeti odgovornost za bolnicu, provesti neophodne promjene i naći joj trajno mjesto u hrvatskom bolničkom sustavu. Rezultati jasno pokazuju da nam uloženi trud nije bio uzaludan, naprotiv!

Ostvarili smo gotovo nemoguće! Klinički ugaslog pacijenta osovili smo na noge i on danas diše punim plućima. Ponosan sam što sam bio dio tima kojemu je to uspjelo i donijelo radost građanima herojskog grada Pakraca.

no images were found

Komentari
Prethodni članakNovogradiščanima se predstavili europska parlamentarka Marijana Petir i saborski kandidat HSS-a u Petoj izbornoj jedinici Davor Vlaović
Sljedeći članakOdržana tribina “Mogućnosti postoje, treba ih iskoristiti” – predavači Tihomir Jakovina i Tatjana Dalić