Nastava u novogradiškoj Industrijsko obrtničkoj školi u punom je jeku.

Kako ističe ravnateljica Mirela Brlić Trnka, zadovoljni su brojem upisanih učenika, ali i proteklom školskom godinom:

– Iza nas je niz projekata i natjecanja. Erasmus +K”, projekt u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede „Hrana nije otpad”, nastavak provedbe projekta RCK Slavonika 5.0 i 5.1, Mensi – projekt razvijanja digitalnih kompetencija, nastavak provedbe projekta E-škole, projekt u suradnji s Industrijskim parkom Nova Gradiška „Inovativne tehnologije za jačanje poslovanja poduzeća i unapređenja poslovnog okruženja”, „Okusi tradicije”, projekt u suradnji s LAG-om Zapadna Slavonija, projekt prezentacije „Školska učenička zadruga u gradskom trgu”, PISA projekt, Mala škola poduzetništva – projekt u suradnji s Udrugom za demokratsko društvo, Školski projekt – strukovne radionice za učenike osnovnih škola.

Naši su učenici sudjelovali i na Međužupanijskom natjecanju kuhara; na Međužupanijskom kupu konobara naša učenica Lana Lalić osvojila je drugo mjesto. Na Županijskom natjecanju automehatroničara Toni Antonio Babić bio je drugi, na Državnom natjecanju automehatroničara Toni Antonio Babić osvojio je 4. mjesto. Sudjelovali smo i na Državnom natjecanju automehatroničara Young Car Mechanic (2. i 5. mjesto Viktor Beligoj i Toni Antonio Babić).

Na Državnom natjecanju učenika s intelektualnim teškoćama Školskog sportskog saveza RH (stolni tenis i atletika) naša učenica Mateja Ergović osvojila je drugo mjesto u stolnom tenisu. Također, sudjelovali smo i na Županijskoj smotri školskih učeničkih zadruga. Uglavnom, zadovoljni smo, istim tempom nastavljamo i dalje – kaže ravnateljica Brlić Trnka.

Upisali veći broj učenika u odnosu na prošlu godinu: Struka se sve više cijeni

– Ono s čime smo jako ponosni činjenica je da smo u svako zanimanje ove godine upisali 20 učenika više nego prošle školske godine. Ono na što smo jako ponosni činjenica je da smo u svako zanimanje koje smo ponudili, uspjeti dobiti barem dio učenika, a resorno Ministarstvo nam ih nije ukinulo tako da smo upisali sve ono što smo djeci ponudili.

U prvim razredima upisali smo ukupno 117 učenika i jedan razredni odjel više nego lani.

Očito je da učenici, ali i roditelji prepoznaju značaj strukovnih zanimanja. Naravno, postoje potrebe za dodatnim strukovnim zanimanjima koje trenutno nema naša ni susjedna četverogodišnja škola. Međutim, taj proces uvođenja novih zanimanja je prilično kompliciran i u konačnici uvijek „padne” na najvišoj instanci, Ministarstvu obrazovanja.

Zašto?! Svako novo zanimanje traži i zapošljavanje novog kadra. Vjerujem da će se tu nešto s vremenom morati promijeniti. Što se tiče opremljenosti škole, mogu reći da smo u ovom trenutku zadovoljni. Sve struke imaju svoje praktikume. Uspjeli smo napraviti da niti jedno zanimanje ne mora dolaziti u poslijepodnevnu smjenu. Naravno, poželjno je da se svaki praktikum obnavlja, da se prate trendovi. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli, Brodsko posavskoj županiji, Gradu Nova Gradiška, našim donatorima…

Što poručiti našim učenicima?

Svima želim puno uspjeha, da odmah prionu učenju i što bolje se snađu u našoj školi. Roditeljima želim poručiti da budu potpora svojoj djeci, mi ćemo u školi odraditi sve što se od nas traži, zajednički nam je cilj da sva naša djeca koja su se upisala u našu školu nju i završe i to s dobrim uspjehom i da nađu posao u željenoj struci – kaže ravnateljica Mirela Brlić Trnka.

Komentari
Prethodni članakPolicija provela projekt ROADPOL
Sljedeći članakNova Gradiška: Održan „Dan sporta”