Protekli tjedan proveden je projekt ROADPOL-a (Međunarodne mreže prometne policije), pod nazivom „Dani sigurnosti u prometu“. Tijekom provedbe projekta policija je provela brojne preventivno-represivne aktivnosti u cilju smanjenja broja poginulih i teško ozlijeđenih osoba u prometu na cestama, a naglasak je bio na Danu bez poginulih u prometu.

Kampanja se održavala paralelno s Europskim tjednom mobilnosti  i ROADPOL-ovom operativnom akcijom na distrakciju. Dodatne informacije o aktivnostima u okviru Dana sigurnosti u prometu svi zainteresirani mogu pronaći na interaktivnoj mapi na službenoj stranici roadpolsafetydays.eu.

Za vrijeme provedbe akcije evidentirano je ukupno 16 prometnih nesreća, i to: 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom i pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je ozlijeđeno ukupno šest osoba (svih šest je lako ozlijeđeno). Prilikom provedbe pojačanih nadzora, posebna pozornost je prvenstveno usmjerena na sankcioniranje počinitelja prekršaja iz grupacije tzv. četiri ubojice u prometu, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela u vožnji. U navedenom razdoblju utvrđeno je ukupno 473 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a od toga se 243 prekršaja odnosi na prekoračenje brzine kretanja vozila, 70 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 31 na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 18 na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola te su evidentirani i ostali prekršaji.

Također su na području policijske uprave u suradnji s policijskim postajama i organizacijama civilnog društva provođene preventivno-represivne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti sudionika u prometu o nužnosti poštivanja prometnih propisa radi zaštite života i osobne sigurnosti svih sudionika, pa su tako policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška aktivno sudjelovali u kampanji, te su vozačima dijelili Prisegu o poželjnom i odgovornom ponašanju u cestovnom prometu.

Apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa uz geslo Roadpol-a „Ostani živ i spasi živote drugih“.

Komentari
Prethodni članakPobjeda Sloge u derbiju kola
Sljedeći članakRavnateljica Mirela Brlić Trnka: Očito je da učenici, ali i roditelji prepoznaju značaj strukovnih zanimanja