Paralelno s izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju stižu i informacije o tomu kako će izgledati brat blizanac ovom zakonu – Zakon o radu. Trenutačna pravila propisuju da radnik u mirovinu odlazi sa 65 godina života, osim ako se radnik i poslodavac ne dogovore drugačije. Po novom, radnik će moći raditi dodatne tri godine, do 68, a evo što to znači za njihovu mirovinu. Trenutačni Zakon o radu propisuje kako poslodavac radniku može dati otkaz ugovora o radu u trenutku kada radnik napuni 65 godina. Doduše, može se postići dogovor o duljem ostanku u svijetu rada, ali takvi dogovori su relativno rijetki iz više razloga. Radnici i po sadašnjim pravilima vole prijevremeni odlazak u mirovinu, a prevladavajuće mišljenje starijih u Hrvatskoj o duljem radu je negativno.

Poslodavci više neće moći slati radnike u mirovinu na 65. rođendan

No, nove zakonske izmjene donose velike promjene na ovom polju. Poslodavci, sindikati i resorno ministarstvo rada već dulji niz mjeseci pregovaraju o mogućnostima, a konačnu ideju i nacrt zakona trebali bi predstaviti u drugoj polovici lipnja, piše Jutarnji list.

Već se i sada zna da je jedna od glavnih promjena mogućnost radnika da odabere raditi do 68 godine. Za razliku od zadnjeg pokušaja duljeg ostanka svijeta u radu, kada je Vlada pokušala povećati dobnu granicu na 67 godina za sve (a sindikati su referendumom “67 je previše” srušili tu ideju), dulji ostanak u svijetu rada neće biti obaveza, nego opcija svakog pojedinca. Najjednostavnije objašnjeno – poslodavci više neće moći dati otkaz radniku kada on napuni 65 godina, nego tek kada napuni 68.

Komentari
Prethodni članakUčeniku Filipu Paušiću dodijeljen Oskar znanja
Sljedeći članak“Svi smo uz tebe Hrva 5” – Pobjednici turnira ekipa “Mambe”