Gradski muzej Nova Gradiška i Dječji vrtić Nova Gradiška pokrenuli su vrijedan zajednički projekt pod nazivom “Igračke naših prabaka”. Projekt se sastoji od dvije radionice u kojima će djeca stariije vrtićke skupine upoznati neke starinske igračke iz fundusa etnološkog odjela Gradskog muzeja, a potom, uz pomoć mašte, i sami izraditi. Kruna svega bit će zajednička izložba nastalih radova pod nazivom “Igračke naših prabaka izrađene rukama njihovih praunuka”.

Prva radionica pod nazivom “Bara i Mara šokačke krpene lutke” organizirana je tijekom prijepodneva u Dječjem vrtiću Nova Gradiška. Voditeljice su radionica muzejska savjetnica, viši kustos u Gradskom muzeju Nova Gradiška prof. Vesna Kolić Klikić te odgajateljice u Dječjem vrtiću Nova Gradiška Jasminka Klikić, Sonja Medvedović, Ružica Kovačević i Marijana Matijašević.

– Nakon prošlogodišnje radionice slikanja muzejskih glazbenih instrumenata s mališanima novogradiškog vrtića, ove smo godine odlučili pokrenuti ovaj projekt. Lutke je izradila moja kazivačica baka Janja Karakašić iz Bodovaljaca. Nažalost, ona je umrla, a da je živa ove godine napunila bi sto godina. Ona nam je napravila krpene lutke odjevene u šokačku široku nošnju i evo danas smo ih odlučili pokazati mališanima. Djeci je to nešto novo i vrlo zanimljivo, a nakon današnje radionice organizirat ćemo još jednu pod nazivom “Orman od blata”. Prilika je ovo da djeca izraze svoju inventivnost, a sve što naprave, moj kolega prof. Miroslav Pišonić i ja, prezentirat ćemo na izložbi, a bit će upriličen i multimedijalni prikaz svih faza ovoga projekta – ističe prof. Vesna Kolić Klikić.

– Zahvaljujem djelatnicima Gradskog muzeja i mojim kolegicama na uloženom trudu. Ovo je stvar koja me zaista veseli. Iako radimo u neprimjerenim uvjetima, primjer je ovo da se može puno napraviti ako ima dobre volje i entuzijazma – istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Vera Trobić.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakPredstavljena 3. knjiga “Povijest hrvatskoga jezika”
Sljedeći članakEdukativni izlet LAG-a Zapadna Slavonija (photo)