U povodu Dana hrvatskoga jezika novogradiški ogranak Matice hrvatske i ove je godine organizirao predstavljanje nove knjige “Povijest hrvatskoga jezika” čiji su autori najpoznatiji hrvatski znanstvenici, filolozi i kroatisti. Knjigu su u gradskoj vijećnici Grada Nova Gradiška sinoć predstavili jedan od autora prof. dr. Marko Samardžija i glavni urednik Ante Bičanić.

Dobrodošlicu je gostima uputio predsjednik novogradškog ogranka Matice hrvatske prof. Josip Ostić te progovorio o odnosu aktualne vlasti prema jeziku i njegovu svojevrsnu odnarođivanju, a glazbenu je čestitku na flauti gostima uputila učenica Osnovne glazbene škole Učilišta “Relković” Erin Keleuva.

S kratkom retrospektivom događanja i prve dvije knjige “Povijest hrvatskoga jezika” upoznao je prof. dr. Marko Samardžija. Kako je istaknuo, prva knjiga govori o povijesti hrvatskoga jezika u srednjem vijeku. – Tih osam stoljeća nije proteklo mirno, a nije ni sačuvano sve ono što je napisano. Zapise pronalazimo u izdvojenim fragmentima, dijelovima ploča, isječcima…

Vidljiv je i odnos starsoslavenskog i starohrvatskog jezika, ali je zamjetna i vrlo značajna uloga latinskoga jezika. Od prve knjige pratimo i sudbinu hrvatskih narječja – istaknuo je prof. dr. Samardžija.

Jedan od naših fenomena iz povijesti je obilje pravnih dokumenata pisanih na hrvatskome jeziku, a druga knjiga posvećena je 16. stoljeću i govori o različitim stilizacijama hrvatskoga jezika na ovom prostoru. U tom se vremenu pojavljuje i prvi rukopisni aneksni riječnik s opisom hrvatskih riječi, a krajem 16. stoljeća pojavljuje se i prvi pravi hrvatski riječnik Fausta Vrančića.

Knjiga koja je sinoć predstavljena obrađuje 17. i 18. stoljeće, sudbinu hrvatskog narječja te hrvatsku gramatiku tadašnjih autora poput Lanosovića, Relkovića, Katančića. Obrađen je i hrvatski jezik u razdoblju baroka i prosvjetiteljstva, štokavski književni jezik 17. stoljeća, zlatno doba kajkavskoga književnoga jezika, leksika i leksikografija 17. i 18. stoljeća te druge teme.

Kako je istaknuto na kraju promocije, neprijeporna je važnost ovog reprezentativnog djela što sintetički, a opet iscrpno obedinjuje u jednoj knjizi povijest hrvatskoga jezika u 17. i 18. stoljeću. Zbog znanstveno utemeljena pristupa knjiga će biti velika pomoć stručnjacima koji će bez daljnje provjere na jednom mjestu naći sve relevantne podatke o razvoju hrvatskoga jezika.

U nastavku sinoćnje promocije glavni urednik Ante Bičanić predstavio je knjigu “Pregled povijesti, gramatike i pravopisa hrvatskoga jezika” koja će biti dobar putokaz i stručna literatura ne samo nastavnicima, već i učenicima te svima koji na jednom mjestu žele naći relevantne podatke o ovoj temi.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakProljetna akademija mladih HSS-a
Sljedeći članakRadionica izrade starinskih igrački