Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija u utorak 18. ožujka bila je domaćin edukativnog izleta za članove tri LAG-a, “Zapadna Slavonija”, “Posavina” i “Slavonska ravnica”, a nazočni su bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Brodsko-posavske županije, pojedinih Općina s područja Županije, kao i Turističke zajednice Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije.

Obišli su OPG “Milić” u Novom Varošu i pogledali ljepote imanja Slavonski sokak, zatim su bili u Sičicama u jedinstvenoj Kušaonici domaćeg piva “Bošnjak”, te u restoranu “Dukat” u Novoj Gradiški. Na svim lokacijama održana su i zanimljiva predavanja s naglaskom na ruralni razvoj.

“Odaziv je bio dosta dobar. Jedna ovakva inicijativa je samo jedna u nizu onih koji bi se trebali provoditi obzirom da je ruralni razvoj kod nas dosta kompleksan”, rekla je voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija Marijana Vidić Poleto.

Goran Jelinić, voditelj LAG-a “Posavina” zahvalio se domaćinu ovog izleta na kojem su se mogle dobiti šire spoznaje o ruralnom razvoju na području Republike Hrvatske. OPG Milić je bilo idealno mjesto za domaćinstvo ovog susreta, ističe Jelinić, te dodaje kako treba poticati razvoj ruralnog područja, a najbolje je to raditi prezentacijom onoga što je lijepo i što krasi ovaj kraj.

Vrlo je važna suradnja između susjednih LAG-ova na našem području. 

“Ne postoji konkurencija između LAG-ova, nego samo partnerstva. Zajednički je interes razvoj cjelokupnog područja i samo zajedničkom suradnjom i partnerstvom možemo postići nešto više, da se područje razvija, a ne da sve više tone čega smo svjedoci u posljednje vrijeme”, kaže Jelinić.

Predavanja na spomenutom edukacijskom izletu održali su Ivan Ciprijan i Marijana Puljiz iz Ministarstva poljoprivrede, te Ana Gadže iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

“U Hrvatskoj postoje 64 LAG-a, a unutar IPARD programa njih 42 su zadovoljili kriterije, te su potpisali ugovor s Agencijom čime je omogućeno financiranje njihovih aktivnosti. LAG “Zapadna Slavonija” spada svakako u one LAG-ove koji su među uspješnijima u povlačenju spomenutih sredstava”, ističe Ciprijan.

A što kaže druga strana, oni koji su ugostili brojne posjetitelje tijekom jučerašnjeg dana. I Nenad Milić iz Novog Varoša i Mario Bošnjak iz Sičica rekli su kako je ovo zaista dobra prilika da pokažemo ono s čime se zaista možemo ponositi, svo bogatstvo Slavonije i ruralnog područja. 

Edukativni izlet je završio u restoranu “Dukat” gdje je vlasnik Zvonko Arić predstavio, kako prekrasni ambijent slavonskog restorana, tako i svoje seosko gospodarstvo u Gornjim Crnogovcima. Samo za sve sudionike ovog izleta pripremio je prekrasan doček uz članove Hrvatske kulturno-umjetničke udruge Trenk i delicije iz domaćeg uzgoja kao što je puretina s mlincima i jela od autohtone pasmine crne slavonske svinje fajferice.

Zaključak svega je da bi ovakvih druženja svakako trebalo biti više, kako bi se svima približila bogatstva Slavonije, pogotovo kada su u pitanju ruralne sredine. A kapaciteta imamo, samo trebamo znati to iskoristiti i kako se ono kaže u turizmu – znati naplatiti.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakRadionica izrade starinskih igrački
Sljedeći članakHDSSB-ovci održali konferenciju za novinare