Koronavirus zahvaća sve veći broj ljudi, kako u Hrvatskoj tako i u Europi, osobito u okruženju, ali ključna mjera u borbi protiv epidemije ne košta ništa, ne mora proći nikakve faze ispitivanja, i dostupna je svima. Jednostavno – otvorite prozor.

Prozračivanje bi mogla biti ključna epidemiološka mjera, koju su naši stari koristili još prije 100 godina za vrijeme epidemije španjolske gripe. Jedini problem s prozračivanjem jest što izaziva izuzetno opasnu pojavu na ovim prostorima, kojom nas bake i djedovi plaše od malih nogu. Propuh ili promaja.  Ipak ima lijeka i za to.

Prozračivanje je posebno važno u zimskim danima, kada je zrak u grijanim prostorima suh, a virus se prenosi aerosolno – objašnjava molekularni biolog Gordan Lauc, inače i jedan od članova Znanstvenog savjeta Vlade: ”Najbolje je prozračiti da se sva vrata i prozori otvore u istom trenutku i nekoliko minuta napravite izmjenu zraka. Najgore što možete napraviti je ostaviti prozor na kip i onda nema strujanja zraka nego se samo gubi vlaga iz zraka”.

To je besplatna antikorona mjera, ali i jedna od najstarijih. Otvoreni prozori odnijet će virus, ali će donijeti propuh. A svi u Hrvatskoj znamo da promaja ubija. Ali bolje i propuh nego korona.

Koju god opciju izaberete nećete pogriješiti, a da ljudi slušaju upute vidi se i u ljekarnama gdje je porasla prodaja difuzora – ”uređaja koji služe za aromatizaciju prostora i ovlažavanje zraka jer raspršćuju kapljice. I sada je porasla potražnja za tim uređajima i eteričnim uljima koja sadrže antivirusna i antibakterijska svojstva”, objašnjava Ivona Jukić, magistrica farmacije.

Dakle, prozračite, ovlažite zrak difuzorom ili kuhalom za vodu, ili nečim trećim – svejedno je. Bitno je samo da iz svog dnevnog boravka ili ureda otjerate neželjenog gosta – gospodina COVIDA. 

Izvor: Vijesti.hr

Foto: Dreamstime

Komentari
Prethodni članakNogomet: Donosimo raspored vikend utakmica
Sljedeći članakIz PU brodsko-posavske poručuju: ”Odvažite se i VI na dragovoljnu predaju oružja”