Kako je izvijestio voditelj odjela komunalne higijene, tvrtke Slavča, inženjer Anđelko Pojatina, Slavča je danas ( srijeda, 12.rujna ) počela s otkupom sekundarnih sirovina-metala, na deponiji Šagulje-Ivik.

Nakon višemjesečnih pripremnih radnji, te ishodovanja niza dozvola,” Slavča” će ,ovom aktivnosti, korisnike dugoročno  educirati o značaju ekologije, zaštite okoliša, ali i nužnosti pojma recikliranja, odnosno, odvajanja i sortiranja komunalnog otpada. Kako bi otkup sekundarnih sirovina protekao u skladu sa zakonom, a komintenti na ovaj način i nešto zaradili, te poboljšali kućni i obiteljski proračun, korisnici usluga Slavče, moraju biti upoznati sa osobnim  identifikacijskim brojem, ali i mati osobnu iskaznicu. Među sekunadrne sirovine ulaze lim, čelik, gus, aluminij, bakar, mesing, olovo, prokrom, otpadna vozila, te kabeli-miješani, a jedinične otkupne cijene po kilogramu kreću se od 90 lipa do čak 33 kune po kilogramu. Slavča će vršiti otkup i od pravnih osoba, uz svu potrebnu prateću dokumentaciju, s obračunatim PDV-om.

Uvod je to u priču koja bi, dugoročno, unatoč potrebnim značajnim ulaganjima, planiraju u “Slavči”, trebala završiti reprezentativnim reciklažnim dvorištem .Iako još uvijek ima i negativnih primjera, novogradiščani su, kaže Anđelko Pojatina, sve svjesniji značaja čuvanja okoliša, pojma ekologije, ali i koisne navike recikliranja, te razvrstavanja otpada. Gotovo svakodnevno sve je više upita kada će “Slavča”  financijski biti u mogućnosti ponuditi i  postaviti specijalizirane kontejnere, ali i biti u mogućnosti početi s organiziranim otkupom plastične, te papirne ambalaže.

Veći dio građana, korisnika komunalnih usluga “Slavče” možda ne zna, kaže Anđelko Pojatina, kako masovni otpad može svakodnevno dovesti i izravno u deponiju Šagulje-Ivik, ukoliko otpad ne stane u kante za smeće. Zaposlenici deponije svakodnevno primaju otpad od  7 do 15 sati. Ipak, tu mogućnost ne treba zlorabiti, jer zaposlenici deponije vode i evidenciju, a uskoro će biti postavljen i video nadzor. Inače, kada je riječ o prostoru deponije, tvrdi Anđelko Pojatina, a potvrdile su i brojne inspekcije koje su deponijom  prošle, prilikom uređenja vođeno je računa o najsitnijim detaljima. Deponija je visoko suvremena, posjeduje 50 tonsku digitalnu vagu, te male vage, što je smješta u visoko reprezentativne deponije, u skladu s onima, europskima.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak
Sljedeći članak“Glas naroda” o aktualnoj političkoj situaciji u Novoj Gradiški i gradonačelniku Josipu Vukoviću