Europska pravila nalažu novi, drugačiji pristup prema marginaliziranim skupinama društva,među ostalima i osobama s hendikepom. Za njihovu prepoznatljivost, ali i vidljivost u društvu zalažu se i članovi novogradiške Udruge gluhih i naglughih, svakodnevno nam demonstrirajući kako su i osobe s poremećajima sluha, vrijedni članovi društva. Potvrdila je to i nedavno realizirana inicijativa GOVORIMO RUKAMA, a pokazat će, nadaju se u Udruzi i one koje će uslijediti.

Već s prvim danima jeseni, članovi Udruge počeli su s provedbom novog projekta, znakovitog naziva UKLJUČIVANJE OSOBA OŠTEĆENA SLUHA U DEMOKRACIJU. Projekt je podržala i prepoznala Britanska ambasada u okviru programa koji za cilj ima jačanje demokracije i aktivnosti civilnog društva, ali posbeno jačanje demokratskog kapaciteta manjina,  te marginaliziranih društvenih skupina. Projekt će trajati 6 mjeseci, a suradnici koji će pomagati novogradiščanima, kao nositeljima čitave pričem, bit će srodne udruge iz Slavonskog Broda i Vinkovaca. Sve to projekt kvalificira i kao međužupanijski, iako će, na sreću novogradiščana, većina korisnih, edukativnih aktivnosti biti organizirana upravo u našem gradu.

Predavanje o osnovama političkog sustava Republike Hrvatske ,izborni proces, javna rasprava, niz edukativnih predavanja, radionica, seminara, ali i studijskih putovanja, nešto je što bi trebali naučiti  i uvjetno zdravi pripadnici društva i demokratskog sustava kakvome pripadamo. Krajnji cilj projekta je, kažu u Udruzi gluhih i nagluhih,  povećanje društvenog angažmana zajednice , te povećanje razine svijesti i tolerancije  predstavnika javnih institucija prema marginaliziranim skupinama u društvu .Da projekt misli i na uvjetno rečeno zdrave pripadnike društva, dokazuje još jedan cilj- informiranje cjelokupne lokalne zajednice o postignućima Europske unije na području zaštite ljudskih prava, kao i uključivanje manjina u procese odlučivanja.

Iako su zahvaljujući entuzijazmu svojih članova i brojnim, kvalitetnim idejama uspjeli postati prepoznatljivi  i izdvojiti se među ostalim udrugama civilnog društva ,prostora za napredak i to svakodnevno, itekako ima, kažu u Udruzi gluhih i nagluhih. Posebno kada je riječ o integraciji i prihvaćanju osoba s hendikepom kao ravnopravnih članova društva.  Pozitivan pristup, kvalitetne ideje, ali i promišljen PR koji za cilj ima senzibiliziranje javnosti, ali i kontinuiranu edukaciju društva u cjelini, ono je čime se izdvajaju članovi ove Udruge. Kvalitetu programa, ali i ljude prepoznali su i novinari nacionalnog medija, Hrvatske radio televizije, koji će ih ugostiti sutra (četvrtak, 13.rujna ) u emisiji “Dobro jutro Hrvatska”. Bit će to prilika da se i novogradiščani, ali i šira javnost upozna s još jednom, hvale vrijednom inicijativom koju udruga već duže vrijeme provodi na terenu, među svojim starijim i nemoćnim korisnicima i članovima.

Riječ je o projektu prevencije i institucionalizacije  poboljšanja kvalitete života osoba oštećenog sluha. Gledajte ih na HTV, a slijedeći puta kada ih, onako prepoznatljive,  sretnete u gradu, pri nekoj od aktivnosti, svakako ih podržite. Jer, vjerovali ili ne,  upravo su ljudi s hendikepom oni koji i nama zdravima i čitavima, često pokazuju kako treba živjeti i  biti proaktivan član društva. Članovi udruge gluhih i nagluhih, bilo u  solo varijanti, ili kao vrijedni, kreativni  članovi grupe, upravo su takvi pojedinci.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakMladost (C) u sudačkoj nadoknadi ostala bez dva boda
Sljedeći članakPrilika za zaradu, ali i ekološku svijest