Iako hrvatsku javnost već tjednima tresu afere oko salmonele koja se gotovo na dnevnoj bazi pronalazi u raznim vrstama mesa, pa se shodno tome ono povlači s polica trgovina, ovu priču o tome kako prepoznati zdravo meso Slobodna Dalmacija započinje jednom istinitom anegdotom.

Dakle, prijateljica potpisane novinarke sa suprugom je netom nakon vjenčanja, kao novopečena domaćica, onako sva važna i puna entuzijazma krenula prvi put u mesnicu. Mesaru je tom prigodom rekla doslovno ovo: ‘Molim vas jedan okej komad mesa’. Zablenuli se u nju i mesar i suprug. Bilo je to prije skoro deset godina, ali poanta te priče u današnjim okolnostima i nije baš tako smiješna. Naći dobar komad mesa u svakom smislu očito je postalo lutrija, pogotovo u velikim trgovačkim lancima, gdje se kilogram svinjetine može naći po cijeni manjoj od 20 kuna.

Nažalost, ljudi stisnuti besparicom to kupuju, jer si isti takav komad u mesnici, gdje je gotovo dvostruko skuplji, naprosto ne mogu priuštiti. Upravo smo u Mesnici Lovrić kraj ribarnice pokušali pronaći odgovor na pitanje kako prepoznati zdravo meso, te na što posebno valja obratiti pažnju pri njegovoj kupnji. U tome nam je savjetima pomogao Aljoša Caktaš, voditelj navedene mesnice, podijelivši s nama male tajne velikih majstora zanata.

 

U nastavku Slobodna Dalmacija daje kratki pregled na što treba obratiti pažnju pri kupovini za svaki pojedini dio, kako bismo bili sigurni da je to što ste kupili zaista ‘ono pravo’ i – zdravo.

Teleća jetrica

Poslastica je ovo koju građani rado kupuju, a ako je vidite u mesnici, znači da je i ostalo meso svježe. Jetrica se prodaje i konzumira svježa, te je, veli Caktaš, nije preporučljivo zamrzavati. Ako je zdrava, onda je čvrsta i krvava, a ako nije, po neugodnom mirisu sve će vam biti jasno.

Svinjski but pripremljen za sušenje

Ako je svjež, prepoznat ćete ga po zdravoj roskastoj boji te po mekoj i svijetloj koži. ‘Friški’ komad ovog mesa još na nekim dijelovima zna biti krvav. Ako je koža čvrsta i žute boje, a meso tamno, onda je svinjetina stara.

Bržola

Ovaj dio svinjskog mesa nezaobilazan je na gotovo svakom roštilju, stoga je posebno važno izabrati najbolje komade. Zdrave odreske prepoznat ćete po čvrstoj koži, te svijetlorozoj boji i svježem izgledu. Ako je meso ljepljivo, sivkasto i osjeti li se neugodan miris, zaobiđite ga.

Juneća plećka bez kosti

Ako je ‘friška’, u oči će vam odmah upasti zdrava, crvena, lijepa boja i čvrsta tekstura. Primijetite li primjese sive ili crne, upitne je svježine.

Teleći orah

Ova delikatesa odlikuje se svijetlom bojom i čvrstinom te mirisom svježeg mesa. I u ovom slučaju vrijedi da primjese sive ili tamnije boje na mesu otvaraju sumnju da nije svježe. Mada, navodi Caktaš, poznato je kako je teletina iznimno osjetljiva i reagira na okolinu, pa ponekad meso zna poprimiti boju podloge, što ne znači da je pokvareno.

Mljeveno meso

Najsigurnija opcija kada je nabava mljevenog mesa u pitanju je ona kada vam ga mesar melje ispred vas.
Sve drugo je nesigurno, time više što meso jednom kad se usitni, ne može dugo stajati, te se treba potrošiti za jedan, maksimalno dva dana.

Biftek

Ovaj najkvalitetniji komad junećeg ili goveđeg mesa, koji se, više ili manje pečen, priprema na žaru, prije svega toga mora biti svijetlije boje i pun čvrstine. Ako je sive boje i pun vode, najvjerojatnije je bio smrznut. Kako pojašnjava Caktaš, općenito vrijedi pravilo da svinjetina ostaje svježa dva do tri dana, kao i teletina, dok goveđe meso može potrajati i do sedam dana.

U mesnicama Lovrić ponosni su što svojim kupcima nude 100 posto hrvatski proizvod, jer se stoka uzgaja na četiri farme u Slavoniji i Podravini, dok je pogon za proizvodnju mesa smješten u Hrvacama kraj Sinja.

Sama zdravstvena ispravnost mesa koje se pušta u prodaju do dolaska u mesnicu trebala bi biti zajamčena veterinarskim kontrolama neposredno nakon usmrćivanja životinje. Dokaz o tome su žigovi na većim komadima mesa. Ako je riječ o svinjetini, žig sa slovom T znači da je meso testirano na trihinelu, a broj uz spomenuto slovo oznaka je kategorije mesa. Osim toga, vidi se i žig veterinara koji je meso pregledao.

Kada meso iz klaonice stigne u mesnicu, na svakom se komadu može pročitati gdje je i kada određena životinja rođena, gdje je tovljena, gdje je i kada zaklana te do kada je rok upotrebe toga mesa.

Piletina

Odgovor na pitanje kako prepoznati zdravu i svježu piletinu i puretinu, potražili smo u trgovini Purexa, koja prodaje, među ostalim, i domaće meso peradi. Tamo su nas dočekale ljubazne prodavačice Nada Matković i Manuela Tolić.

‘Kada govorimo o svježoj piletini i puretini, treba obratiti pažnju na tri stvari: boju, miris i teksturu. Piletina mora biti normalnog mirisa, svijetle boje, a ne smije biti tamna oko kosti i mlohava, jer to znači da je stara. Što se tiče puretine, obratite pažnju da su krila i prsa nježno roze boje, te da je zabatak malo tamniji, što je sasvim normalno i ne znači da puretina nije svježa. Zelenkasta boja puretine znači da je meso staro – pojašnjava nam Nada Matković i dodaje kako je baš nekoliko dana prije izbijanja afere oko salmonele, veterinarska inspekcija uzela uzorke njihova mesa te da je nalaz bio uredan.

Izvor: Jutarnji list

Komentari
Prethodni članakSlovonski Brod: Priča o HIV pozitivnim muškarcima koji su se vratili kući
Sljedeći članakŠtivica: Božić u školi / Foto