Već neko vrijeme po brodskim kuloarima priča se o većem broju muškaraca koji su se s afričkih gradilišta kući vratili zaraženi HIV virusom, ali prema informacijama koje smo dobili u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko- posavske županije riječ je o jednom registriranom slučaju HIV-a u ovoj godini.

Do danas je na području Brodsko- posavske županije, od 1997. godine zabilježeno 15 HIV pozitivnih osoba i 4 oboljele od AIDS-a. U ovoj godini zabilježen je jedan slučaj HIV pozitivne osobe. Tijekom godine testiranje je u Zavodu obavilo 38 osoba, u mjesecu prosincu 6 osoba se podvrgnulo testiranju.- rekao nam je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko- posavske županije.

Situacija u Brodsko- posavskoj županiji je „stabilna“ i godišnje se registrira jedan do dva slučaja, HIV pozitivne osobe pojavljivale su se periodički, no ipak u peroidu koji je pred nama očekuje se nešto veći broj zaraženih.
– U Južnoj Afrci gotovo je 7 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, prema podacima UN AIDS-a, čak 20% populacije od 15 do 49 godina je HIV pozitivno a svake godine registrira se čak 380 tisuća novooboljelih. Veliki broj slučajeva registriran je upravo kod osoba koje pružaju seksualne usluge, a AIDS se prenosi spolnim putem.- naglasio je dr. Cvitković.

Iako postoji više načina zaraze HIV virusom,u Hrvatskoj i u svijetu, najugroženija je tzv. MSM skupina, riječ je o muškarcima koji upražnjavaju odnose s muškarcima ali put prijenosa zaraze događa se i kod heteroseksualnih osoba. Najbolji način prevencije zaraze su prezervativi.
Vrlo je bitno za naglasiti da u Hrvatskoj postoji deset centara u kojima se anonimno i besplatno možete testirati na HIV, jedan od njih je i Zavod za javno zdravstvo Brodsko- posavske županije i ukoliko niste koristili zaštitu prilikom spolnog odnosa s nepoznatom osobom svakako se testirajte, bez obzira vratili se iz Južne Afrike ili bilo koje druge zemlje.

Izvor: Ebrod

Komentari
Prethodni članakOkučanske ulice dobile novi izgled / Foto
Sljedeći članakKako prepoznati kvalitetno meso? Vodič za najsigurniju blagdansku kupovinu u mesnicama