Premijer Andrej Plenković posjetio je tvrtku Đuro Đaković, vezano uz odluku Vlade o davanju jamstva u iznosu od 300 milijuna kuna. Potpisan je ugovor o prvih 150 milijuna kuna za nastavak proizvodnje u tvrtki. Nakon sastanka s predstavnicima Uprave Đure Đakovića, na čelu s predsjednikom Uprave Hrvojem Kekezom, na kojem je nazočio i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Premijer Plenković u Slavonski Brod je došao u pratnji ministra financija Zdravka Marića, ministra gospodarstva poduzetništva i obrta, Darka Horvata te ministra državne imovine Maria Banožića. Nakon sastanka s predstavnicima Uprave, zajedno su obišli i proizvodne hale Specijalnih vozila. Državna jamstva, došla su s velikim očekivanjima. 

“Cilj našeg današnjeg posjeta Đuri Đakoviću je vezan za nedavnu odluku Vlade da da jamstvo Đuri Đakoviću za ukupno 300 milijuna kuna. Danas se tijekom našeg posjeta potpisao ugovor s Hrvatskom poštanskom bankom za prvih 150 milijuna kuna koji služe za revitalizaciju poslovanja i podloga za restrukturiranje i dugoročnu održivost Đure Đakovića. Smatramo da je ova kompanija u ekonomskom pogledu jedna od glavnih točaka ove županije, ali i cijele Slavonije. Ovdje radi 860 ljudi, gravitiraju u Slavonski Brod ne samo iz Brodsko-posavske već i Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije. Želimo da se nastavi kvalitetna proizvodnja vagona s naručiteljima iz zapadne Europe”, rekao je Plenković nakon posjeta.

Državna jamstva, kako je istaknuo i novi predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Hrvoje Kekez, mijenjaju dosadašnju situaciju. Računi više nisu blokirani, a mijenja se i stanje na računu. Dugoočekivana financijska injekcija je tu, a Đuri Đakoviću sada slijedi traženje strateških partnera, i restrukturiranje. Plan restrukturiranja, kaže Kekez, mora odobriti i Bruxelles. 

Što se plaća tiče, najavljeno je da će biti isplaćene sljedeći tjedan, a  premijer Plenković ovom je prigodom istaknuo kako je potpisivanjem ugovora o državnom jamstvu, ostvareno sve što je ministar Horvat radnicima Đure Đakovića obećao još u prosincu.

Izvor/foto: Brodportal

Komentari