U prostorijama Područne škole u Štivici, u petak, 30. siječnja, predstavljena je knjiga „Naša Štivica“, Višnje Mikić. Nakladnik je općina Staro Petrovo Selo, sunakladnik novogradiška Tiskara „Arca“.

U prostorijama Područne škole u Štivici, u petak, 30. siječnja, predstavljena je knjiga „Naša Štivica“, Višnje Mikić. Nakladnik je općina Staro Petrovo Selo, sunakladnik novogradiška Tiskara „Arca“.

Štivica je selo koje ima sve manje stanovnika, kao i tolika druga slavonska sela, jer stari polako „odlaze“, a mladi su poslije škole pronašli posao uglavnom u gradovima i tu zasnovali i obitelji. Međutim, nekada nije bilo tako. U Štivici je život cvao. Ona ima bogatu povijest. Bila je rasadnik duhovnih zvanja, zatim selo rezbara – poznato diljem Europe i „najrukometnije“ selo bivše države.

Želeći sačuvati prošlost sela u knjizi i učiniti tu prošlost dostupnu generacijama koje dolaze, autorica je odlučila napisati knjigu o  ovom mjestu, u kojem i sama živi 30 godina. Na 160 stranica obuhvaćena je povijest sela, ikavica, zatim nadimci (gotovo svaka obitelj u Štivici ima neki nadimak od davnine),  posebno poglavlje dobili su ratovi i Domovinski rat, u kojem su za slobodnu i neovisnu Hrvatsku ginuli i sinovi ovog sela. Knjiga se prisjeća starih obrta, po kojima je davno pala prašina, seoskih igara, raspjevanih  tamburaša, štivičkih pletara i ribara.

Najviše prostora autorica je posvetila  prošlosti župe. Župa svete Marije Magdalene stara je 225 godina. Uz župnu crkvu, u selu su i četiri lijepe kapelice: sv Valentina, sv Blaža, Velike Gospe i sv Roka. Župna crkva ima orgulje stare 115 godina, crkveni pjevači još uvijek njeguju pučko pjevanje. Mjesto u knjizi dobili su i svećenici koji su iz Štivice, ili su, dolaskom u župu, tu radosno služili Bogu i čovjeku. Selo sa svih strana „kite“  križevi krajputaši.

Promociji knjige bili su nazočni načelnik općine Staro Petrovo Selo, Željko Kočijašević, predsjednik Općinskog vijeća Stanislav Mikić, štivički  župnik, Josip Vračarić, ravnateljica OŠ Ivana Gorana Kovačića Staro Petrovo Selo Zrinka Dejanović, zatim učiteljice, koje rade u Štivici, brojni Štivičani, koji žive u selu ili su samo došli za ovu priliku. Priloge iz knjige čitači su Alen Butumović, Patricija Mihić i Valentina Tomičić, svi iz Štivice, inače učenici OŠ u Starom Petrovom Selu. Promociju je vodila učiteljica hrvatskog jezika u staropetrovoselskoj školi, Marija Mikanović, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Drago Barnaš, Slavko Mikulić (obojica iz Štivice) i „Orfej band“ i to pjesmama o Štivici i Slavoniji.

Komentari
Prethodni članak10. Noć muzeja
Sljedeći članak8. Švarglijada u Hrvata- Staro Petrovo Selo