Udruga kulinara “Kulin bećarac”, Staro Petrovo Selo, sinoć je po osmi puta za redom ugostila brojne proizvođače švargla i goste u Društvenom domu.

Slavonski brand za kojeg organizatori kažu da će postati cijenjen diljem “Lijepe naše”, ali i izvan njenih granica, na sada već tradicionalnoj manifestaciji “8. Švarglijadi u Hrvata”.
Na zadovoljstvo i radost brojnih posjetitelja organizatori ove manifestacije, Udruga kulinara “Kulin bećarac”, na čelu s predsjednikom Adamom Tomičićem, tajnikom Mariom Tworekom i nekolicinom entuzijasta, zaljubljenika u sve što je izvorno i slavonsko, a posebice slavonskih delicija poput kulina i švargla, i ovoga su se puta potrudili da se ova vrijedna manifestacija održi.

Puna dvorana staropetrovoselskog Društvenog doma, mirisi slavonske kuhinje i švargli, a sve to popraćeno odličnom svirkom tamburaša Tamburaškog sastava “Satir” iz Davora, uz Stjepana Jeršeka Štefa i Igora Delača, bili su pun pogodak za odlično raspoloženje gostiju.

– Večeras ponovno obilježavamo 8. po redu “Švarglijadu u hrvata” u Starom Petrovom Selu 2015. godine. Prije devet godina smo osnovali udrugu i odmah smo krenuli sa švarglijadom, organizacijom ove manifestacije koja je jako bitna za ovo naselje. Udruga je osnovana prije devet godina na OPG-u Zdravko Trusić u Štivici i dan danas gajimo tu tradiciju i bavimo se organizacijom švarglijade u općini Staro Petrovo Selo. Smatramo da će švargl postići reputaciju, međutim to mora prihvatiti neki OPG jer Udruga kao takva to ne može jer mi samo okupljamo proizvođače i organiziramo manifestaciju za koju nastojimo da prijeđe u tradiciju, rekao nam je u kratkom razgovoru Adam Tomičić, jedan od organizatora ove manifestacije.
Manifestacija je, između ostalog, natjecateljske naravi pa su proglašeni najbolji majstori švargla.

Zlatnu medalju za najboljeg proizvođača švargla, s najviše osvojenih bodova žirija, osvojili su Matija Marjanović iz Davora, OPG Arić, Zdravko Trusić, Obrt “Kulin” Piškorevci, a zlatnu medalju i medalju za najbolji švargl prema ocjenama posjetitelja dobio je Matija Marjanović.
Srebrne medalje dobili su: Matija Marjanović, Vlatko Kedačić, Mario Matošević i mesnica “Ile” iz Velike Kopanice.
Brončane medalje dobili su: Zlatko Štefanac, Dražen Lončarević, Zvonimir Jurčević, Zlatko Pospišil, Miroslav Ivanišević i Kristijan Potočki.

Komentari
Prethodni članakPredstavljena knjiga “Naša Štivica”
Sljedeći članakBranimir Glavaš: “Tijelo možete zatvoriti, ali dušu ne!”