Sinoć je bilo svečano u Gradskoj vijećnici, Matica hrvatska ogranak Nova Gradiška, upriličio je predstavljanje ovogodišnjeg 18. izdanja Godišnjaka Matice hrvatske za 2017. godinu, gdje su se okupili brojni poklonici rada i djela ogranka. 

Na 166 stranica sabrani su prilozi iz područja kulture o kojoj su pisali Biljana Dakić, Ivanka Herceg, Gojko Jelić, Vesna Kolić -Klikić, Danijela Juranović, Miroslav Pišonić i Mladen Mitar, aktualnostima u društvenim zbivanjima o kojima su pisali Ivanka Herceg i Nevenka Nekić. O brojnim obljetnicama koje su obilježene u Grad Nova Gradiška pisali su Nada Peleh Serenčeš, Željka Perković, Danijela Juranović i Vjekoslava Bagarić, dok su o zdravlju i ekologiji pisali Dražen Oršulić, Vesna Oršulić, fra Kristijan Sinković i Dragoljub Kocić. U ovogodišnjem Godišnjaku nalaze se i tekstovi mladih suradnika: Željka Ćelepirovića, Marijane Bogdanović i Gabrijele Vojvodić. Iz književne radionice pisali su Zoran Malkoč i Zrinko Kapetanić, dok iz Pera i kista naših amatera u Godišnjaku su sabrana djela Stjepana Adiž, Ljubice Sedlaček, Katarine Čanić, Vesne Dumičić, Veronike Devčić, Đurđice Blažinović Zoričić, Rade Španović i Evice Kraljić. Slikari amateri također su dali svoj doprinos: Dušanka Kovačević, Đoni Kovač, Irena Pavlović, Ivan Jelančić, Josip Gribl, Karlo Kujundžić, Ljubica Talan, Mirko Grgić i Miroslava Koprek, a na samome kraju novogradiškog Godišnjaka Zrinka Ferenčina je pisala o kulturnim događanjima u Novoj Gradiški u 2017. godini.

Prije predstavljanja same knjige, Zrinko Kapetanić sve nazočne počastio je interpretacijom autorske pjesme Mjesec, koja je jedna od tri objavljenih u ovogodišnjem izdanju Godišnjaka, a nakon toga uslijedila je minuta šutnje za sve poginule i stradale hrvatske branitelje, te Matičare koji nisu više s nama. 

U ime grada Nova Gradiška rad ogranka podržao je zamjenik gradonačelnika, Borislav Vidošić, zahvalio im se na još jednom izdanju ove vrijedne knjige, te poželio sreću u daljnjem radu. 

Brojne nazočne glazbenim brojem oduševio je mladi Novogradiščanin, učenik Gimnazije, Tibor Kovačević, a zatim je uslijedilo predstavljanje 18. izdanja Godišnjaka Matice hrvatske za 2017. godinu kojega je dužim monologom predstavila predsjednica novogradiškog ogranka, Vjekoslava Bagarić. 

Vrijednost i važnost ovog godišnjaka je neprocjenjiva. U njemu su satkani svi prilozi čovjekova pisanog duha, te pripovijesti koje će ostati sačuvane za sve naraštaje. Matica hrvatska, odnosno ogranak Nova Gradiška, pozvao je sve građane da pristupe Matici i postanu punopravni članovi i sudionici kulturnog života našeg grada, jer oni sigurno i hrabro nastavljaju dalje. 

no images were found

Komentari
Prethodni članakSveti Nikola: Otkud pokloni u čarapi i cipeli?
Sljedeći članakU Orubici u požaru izgorjela obiteljska kuća