S obzirom da je danas dan Svetog Nikole, zaštitnika djece i pomoraca, odlučili smo malo se pozabaviti tradicijom i običajima koji se vežu uz današnji dan.

Oduvijek se na dan Svetog Nikole, 6.prosinca, darivalo djecu slatkišima i sitnicama, međutim običaji nisu jednaki u svim područjima Lijepe naše.

Postoji mnogo priča koje su vezane uz sv. Nikolu poput one da je hodočastio put u Palestinu. Putem ga je zatekla oluja pa je lađa gotovo bila potonula, no tadašnji biskup Nikola zaprijetio je valovima i oluja je prestala. Zbog toga je poznat kao zaštitnik mornara i svih putnika.

No, ono što nas najviše asocira na sv. Nikolu su pokloni u čizmicama 6. prosinca. Kako je točno došlo do običaja darivanja ne zna se, ali poznate su nam dvije legende koje su prenošene s koljena na koljeno već dugi niz godina.

Činjenice su da je sv. Nikola ranokršćanski biskup koji je živio u 4 stoljeću. Rođen je u Turskoj. Bio je bogat, dobar, hrabar, ali njegova najpoznatija vrlina je velikodušnost. Kako je postao toliko poznat je misterija.

Prva priča kaže da je otac tri siromašne kćeri odlučio trgovati njihovom ljepotom kako bi skupio miraz za njihovu udaju. Sv. Nikola je doznao za tu nakanu, te mu je u noći ubacio kroz prozor vrećicu sa zlatnicima. Kada je sv. Nikola ubacivao novac za najmlađu kćer otac je potrčao za njim i tako otkrio tko ga dariva.

Druga priča je, isto tako o velikodušnosti biskupa. Nikola je tako siromašnoj djeci ubacivao darove kroz prozor da ih razveseli.

Kada je umro proglašen je svetim. Slavi se 6. prosinca, a posebno je drag najmlađima koji u njegov spomen u noći sa 5. na 6. prosinac u svojim čizmicama pronalaze darove.

Kako razveseliti djecu 5. i 6. prosinca na Sv. Nikolu

Zajedeno sa njima možete napraviti crteže na kojima možete nacrtati Sv.Nikolu ili crvenu čizmicu.

Također mu možete malo ispričati tko je Sv.Nikola i zašto slavimo taj dan.

I naravno pripremite mu tradicionalne darove poput naranči, čokoladica i slično ili ako ste mu odlučili darovati nešto što dugo želi neće bit veselijeg djeteta.

Foto: Ilustracija

Komentari