Kako bi obilježili važne datume članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Nova Gradiška okupe se na tiskovnoj konferenciji, tako su i povodom Međunarodnog dana žena.

Tim povodom Konferenciju za novinare održale su dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Gradskog vijeća grada Nova Gradiška, Marija Bradašić-Mikolčević, predsjednica Foruma žena SDP-a NG i Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Nova Gradiška. 

– “Toga dana trudimo se obilježiti ženski doprinos razvoju ekonomije, gospodarstva, društva općenito. Na taj način se želimo zahvaliti svim ženama koje su radile za naš bolji položaj, sada i u prošlosti. Stanje u Hrvatskoj u 2020. godini je izuzetno loše, u prva tri mjeseca imali smo 4 slučaja femicida. Stanje i dalje nije onakvo kako bi mi željeli, moramo biti još glasnije. Stanje u našem Gradu je dobro, kada se osvrnemo na zapošljavanja; u Gradskom vijeću imamo 6 žena koje aktivno sudjeluju u svim društvenim sferama, u Gradskoj upravi imamo 27 zaposlenica,” – rekla je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova naglasila je kako se 8 ožujak slavio kao Majčin dan, svoje majke su nekada darivali prvim proljetnim cvijećem, recitirali i pjevali prigodne pjesme. U ime Povjerenstva svim djevojčicama, majkama, damama, susjedama čestitala je Dan žena, uz puno optimizma, zdravlja, sreće i zadovoljstva.

– “Ovoga puta želimo obilježiti Međunarodni dan žena kako bi progovorili o pravima žena. Prava žena su se svakako poboljšala no daleko je to od idealnoga. Žene su manje plaćene za isto radno mjesto, imaju 17% manju mirovinu i 20% manju plaću. U prosvjeti radi najveći broj žena njih oko 80%  dok su plaće najniže, žene češće završavaju fakultete. Što se nasilja tiče, 2019. godine ubijeno je 13 žena, dok je početkom 2020. godine ubijeno šest žena. Njih nije ubila niti gripa, niti koronavirus nego njihovi najbliži. Tu nam prevencija i sankcije zakazuju,” – naglasila je dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

– “O ženama se priča samo u dva slučaja, većinom je vezano uz nasilje kada žene trpe ili uz Dan žena, moramo se boriti tijekom cijelog života za svoj položaj i svi ti uspjesi padnu u zaborav uz tolike negativne slučajeve. Slušamo o femicidu, stanje u samoj državi je loše, nisam vidjela da se piše o uspjesima žena, o lijepim pričama koje su same pokrenule. Moramo raditi na svijesti javnosti i dokazati kako žene zaslužuju puno bolji status u društvu,” – rekla je Marija Bradašić-Mikolčević, predsjednica Foruma žena SDP-a.

 

Komentari
Prethodni članakOdgojiteljica Sanja Podkonjak Grgić: Tko ne radi svoj posao sa srcem, jako mu je teško
Sljedeći članakPoraz odbojkašica Nove Gradiške