Odgajati djecu, učiti ih osnovnim životnim vrijednostima, kažu, neprocjenjiv je osjećaj. Odgoj je moćna stvar: imate mogućnost promijeniti svijet odgajajući  zadovoljnog i samosvjesnog mladog čovjeka spremnog biti pošten i human prema sebi i drugima.

Već 17 godina djecu odgaja i sprema ih za život u Dječjem vrtiću „Matija Gubec” iz Cernika odgojiteljica Sanja Podkonjak Grgić:

– S djecom radim već 17 godina, u Dječjem vrtiću u Cerniku 13 godina. Zašto sam se odlučila na ovaj poziv?

Moja učiteljica, pokojna Ankica Matošević je meni bila toliko draga, bila mi je uzor i uvijek sam govorila da ću postati učiteljica ili odgojiteljica. Tako je i bilo, završila sam za odgojiteljicu predškolske djece i ostvarila svoj san. Moram priznati da dugo nisam mogla naći stalan posao, ali mi je to bila izvrsna škola. Radila sam u gotovo svim osnovnim i područnim školama s našeg područja; u programu predškole radila sam u gotovo svim školama od Okučana do Nove Kapele. Sretna sam što konačno radim u svom mjestu, u Dječjem vrtiću „Matija Gubec” u Cerniku.

Svojim radom nastojim, kao i svaki pojedinac, pridonijeti životu svoga mjesta. Kako je raditi s djecom?!

Ja smatram da to nije posao, već zvanje. Mislim da onaj tko ne radi svoj posao sa srcem da mu je jako teško. Ja u svom poslu uživam! Volim se igrati, mislim da sam dosta kreativna i nastojim to prenijeti i na djecu. Djece je puno, ono što je malo teže, činjenica je da djeca uvijek imaju tisuću pitanja, moraš im odgovoriti, pomoći oko odijevanja, hranjenja, ali sve mi to uspijemo.

Dosta je djece i razigrano, možda i malo manje poslušno, ali ih mi nastojimo pridobiti i pokazati im da je u vrtiću itekako lijepo. Nema ljepšeg osjećaja nego kada uđem u vrtić, a moji se klinci zatrče i zagrle me! Uglavnom svu djecu pamtim.

Prva generacija djece s kojom sam ja radila sada ima 29 godina. Oni su mi ostali u posebnom sjećanju. Naravno da pamtim i njihove roditelje, lijep je to osjećaj. Čovjek postane bogatiji, lijepo je raditi s ljudima, posebice s djecom. Odgovornost prema djeci je velika. Sjećam se kada sam studirala moji su mi profesori govorili da radimo jedan od najvažnijih poslova na svijetu jer djeca do šeste godine najviše uče, promatraju svijet i upijaju znanja. Nastojimo maksimalno voditi brigu o djeci, želimo da nam djeca dolaze i odlaze iz vrtića sretna. Kako je raditi s roditeljima? Mi smo mala sredina, uglavnom smo dosta povezani, ali ponekad im moramo ukazati na neke stvari koje možda i propuštaju. Jedna od tih stvari je da moraju što više vremena provoditi s djecom. Vrijeme brzo prolazi, djeca vam odrastu za tren, stoga treba iskoristiti taj dio života – kaže Sanja Podkonjak Grgić.

 

Komentari
Prethodni članakOdržano 22. Lokalno natjecanja ekipa Mladih Crvenog križa
Sljedeći članakPrava žena su se svakako poboljšala, no daleko smo od idealnoga