I ove godine Poljoprivredno-prehrambeni kompleks Nova Gradiška, po drugi put zaredom, dobitnik je nagrade “Zlatna bilanca” Financijske agencije za 2012. godinu u kategoriji poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo. Svečana dodjela održana je 04. lipnja u Zagrebu u Muzeju za suvremenu umjetnost i obrt.

Tim povodom razgovarali smo s direktorom tvrtke PPK Franjom Tutićem koji je rekao kako podaci prema kojima se određuju dobitnici ove nagrade i najuspješnije tvrtke nisu političke niti lobističke naravi. „To je nezavisna agencija koja nas prati tijekom cijele godine i na osnovu toga određuje dobitnike, odnosno najuspješnije“, rekao je Tutić.

 

PPK je jedan od svijetlih primjera dobrog gospodarstva na našem području, no ističe Tutić kako se boji „da ne bude u nekim vremenima, kako jedan naš političar kaže, samo u lijepom sjećanju.“

„Kažem to iz sljedećeg razloga što je naš osnovni resurs poljoprivredno zemljište koje je u vlasništvu Republike Hrvatske. Tako da PPK nije dobro prošao i lokalni čelnici su nam oduzeli veliki dio poljoprivrednog zemljišta. Od 11.500 hektara koje smo nekad obrađivali ostali smo na 2.500 hektara i tu se nije postupilo korektno prema nama. No, ipak svojim znanjem i umijećem nadomjestili smo jedan dio našeg poslovanja kroz više od 10.000 hektara u kooperantskoj proizvodnji s našim kooperantima i kroz razna druga područja sjemenske proizvodnje gdje predstavljamo zadnjih desetak godina špicu jedne kvalitetne sjemenarske proizvodnje u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe“, rekao je Tutić.

 

Uskoro počinje žetva

 

Direktor PPK Franjo Tutić upoznao nas je i s nadolazećom žetvom pivarskog ječma (sjemenski i merkantilni) koja se očekuje za desetak dana.

„PPK u ovoj žetvi ima ukupno 1.857 ha, od toga 682 ha ozimog ječma, 245 ha jarog ječma, 740 ha pšenice i 190 ha uljane repice“, rekao je Tutić i dodao kako se „žetva ranijeg sortimenta ozimog pivarskog ječma (baruna) očekuje za desetak dana“.

„Istina ovogodišnja žetva će u odnosu na zadnje 3-4 godine nešto kasnije ići, ali godinama je žetva na ovom području i u našim uvjetima počinjala iza 20. lipnja i trajala mjesec dana ovisno o zriobi“, dodao je Tutić.

 

Cjelokupni razgovor s Franjom Tutićem o spomenutoj nagradi, ali i o predstojećoj žetvi poslušajte u Emisiji za selo i poljoprivredu Radija Nova Gradiška sljedeće nedjelje 10. lipnja 2012. godine.

Komentari
Prethodni članakFotoklub “F4” i izložba u NTL-u
Sljedeći članakBlagdan Tijelova