Tijelovo je blagdan, našeg života, Kruha i Vina – Tijela i Krvi Kristove. Ovaj blagdan spada u pomične blagdane u Crkvi. Dan slavljenja ovisi o blagdanu Presvetog Trojstva, odnosno Uskrsa.

Tijelovo je najsvetiji sakrament kršćana, jer je uspomena na dan kada je Isus s učenicima slavio posljednju večeru. Blagdan Tijelovo sa punim imenom nazivamo Blagdan Presvetog Tijela i Krvi Krstove. Slavi se uvijek u četvrtak poslije Presvetog Trojstva. Blagdan Tijelovo uvodi se u Njemačkoj još 1253. godine, a papa Urban IV. uvodi 1264. taj blagdan u cijelu Crkvu.

Štovanje Presvetog oltarskog sakramenta razvilo se još u 12. stoljeću.

Vjernici su častili Kristovu nazočnost u posvećenoj hostiji. Kršćani onog vremena imali su veliku želju za gledanjem posvećene hostije. Smatrali su da gledanjem posvećene hostije biva isti učinak kao i pričešćivanjem. Tako je ta želja za gledanjem Presvetog u misi dovela do podizanja posvećene hostije. Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, svetkovina je Sakramenta u kojem se na nevjerojatan i neopisiv način daruje Božja ljubav i milosrđe.

Autor: RNG

Komentari
Prethodni članakPPK Nova Gradiška dobitnik Zlatne bilance 2012.
Sljedeći članakDan OŠ “Ante Starčević” Rešetari