Film govori o svećeniku Josipu Devčiću i dokument je vremena te prijelomne 1981. godine, kada se, zbog spomena i štovanja blaženog Alojzija Stepinca i Merza robijalo, kada se nastojalo zatrti sve ono što narod i crkva u Hrvata štuju i čijem zagovoru se utječu. Bilo je to vrijeme barbarskih i rušilačkih nagona.

Poziv na zagrebačku premijeru dokumentarnog filma Monsignor, koja je održana u Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj ulici, proširio mi je vidike u geografskom poznavanju Lijepe Naše, ali prije svega obogatio duhovni život spoznajom o jednom velikom čovjeku, o onome što je uradio za svoj kraj, ljude i vjeru.

Ne bih želio biti pretenciozan ali mislim da se za msgr. Josipa Devčića može reći: „Josipe ti si stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju”. Msgr. Devčić svojim svećeničkim stažem u predvečerju je zlatne mise. U Stražeman je, nakon što je zaređen 1970. godine u crkvi sv. Terezije Avilske, sada požeškoj katedrali, počeo svoju pastirsku misiju 1972. godine. Zajedno s mještanima obnavlja župnu crkvu i 1981. godine na red dolazi završno uređenje i postavljanje mozaika. A na mozaiku, među ostalima, bio je bl. Alojzije Stepinac. Na noge se dižu SUBNOR, UDBA, Beograd te lokalni politički komesari, osnovne organizacije partije protiv tog nenarodnog čina. Žele rušiti – što je jedini način njihove borbe s neistomišljenicima. Ali ima snage, duha i domišljatosti i vjere kojom je ispunjen i širi je oko sebe msgr. Devčić da se odupre toj hajci. Lik bl. Alojzija Stepinca i Ivana Mertza na mozaiku trebalo je uništiti krampovima, srušiti. Monsignor ih je nadmudrio.Ponudio je u dogovoru s kiparom iz Konzervatorskog zavoda u Osijeku da se, po njima nepodobni likovi, unište fluorovodičnom kiselinom i prefarbaju bojom koja će ih uništiti zauvijek. Pristali su, ali i dodali dva mjeseca zatvora za msgr. Devčića. Pjesnik Zlatko Tomičić koji je napisao recital za otvorenje, dobio je 40 dana zatvora, a uvjetnu kaznu autor mozaika, kipar Starčević.

Ali ima Boga, rekao bi narod. Isti onaj kipar iz Konzervatorskog zavoda u Osijeku koji je prefarbao mozaik, uklonio je običnu boju za bicikle i nakon 10 godina mozaik je zasjao u punom sjaju.

Msgr. Devčić tu ne staje i na čelu Odbora za obnovu Svetišta Gospe Voćinske, razorenog u Domovinskim ratu uz brojna zvjerstva srpskog agresora, obnavlja to marijansko svetište koje je kao hodočasnik pohodio od 1963. godine. Svetište je pohodio i sadašnji nezavisno saborski zastupnik Zdravko Ronko koji je kao gradonačelnik Požege i župan požeško-slavonski dao velik doprinos obnovi sakralnih objekata na ovom području. Treba izdvojiti njegove riječi da se barbarima ne smije dozvoliti da uživaju u svom zločinu, dokazavši to sudjelovanjem u obnovi sakralnih objekata i groblja svih konfesija. Njegove bilješke iz toga vremena i pretrage privatnih i državnih arhiva bili su dragocjeni materijali autoru ovog filma, Jakovu Sedlaru.

Film je najavio autor Jakov Sedlar, pozdravivši sve nazočne, a posebice gospodina Ronka jer bez njegovog entuzijazma, ustrajnog i požrtvovanog rada u prikupljanju građe za ovaj dokument vremena, filma zasigurno ne bi bilo.

Ovaj film – Monsignor – govori o svećeniku Josipu Devčiću i dokument je jednog vremena prijelomne 1981. godine kada se zbog spomena i štovanja blaženog Alojzija Stepinca i Merza robijalo, kada se nastojalo zatrti sve ono što narod i crkva u Hrvata štuju i čijem zagovoru se utječu, vrijeme barbarskih i rušilačkih nagona, ali dokument je to i o onim časnim i hrabrim ljudima koji su se znali tome pametno i mudro suprotstaviti spašavajući i hrvatska umjetnička djela, ali i i duh kršćanstva, naglasio je Sedlar.

Nakon projekcije filma i dugotrajnog pljeska nazočnima se obratio monsignor Josip Devčić.

Istaknuo je kako je film malo svjedočanstvo jednog vremena, ludog vremena i svjedočanstvo Crkve i njezinih pastira u tome vremenu. Istaknuo je svjedočanstvo ljudi umjetnosti, a posebice akademskog slikara Ivu Režeka.

Istaknuo je i zahvalio i kiparu Starčeviću, profesoru Biffeul, profesorima Poljan, Vulas, Jordan, Ljubić te gđi Dulčić koja nam je posudila skice Ive Dulčića – njegovi sjajni mozaici zasjali su u voćinskom Svetištu. Svi su oni neugasive zvijezde na nebu, a pred njihovim likovima pobožni puk kleči i moli.

Naglasio je kako svega ovoga ne bi bilo bez saborskog zastupnika g. Zdravka Ronka koji ga je, više od tri godine, uvjeravao da trebaju zabilježiti ovo svjedočanstvo jer ono može obogatiti buduće naraštaje i doprinijeti ispravnom vrednovanju prošlosti te mu zahvalio na njegovom velikom trudu, brizi i zalaganju na realizaciji ovoga filma. Zahvalio je režiseru, Jakovu Sedlaru, g. arhitektu Borisu Vučiću i gđi Marić kao nadzoru s kojima je kroz deset godina svaki tjedan bio u Voćinu, a nebrojeno puta u Zagrebu tijekom izgradnje voćinskog Svetišta.

„Sve je to, dragi prijatelji, u Božjem stvaralačkom planu u kojem se poslužio nama, slabim ljudima, za ostvarenje svojih veličanstvenih djela”, završio je svoje obraćanje msgr. Josip Devčić.

Promociji filma „Monsignor” u zagrebačkom KIC-u su, među ostalima, nazočili:

Prof.dr.sc. MILAN KUJUNDŽIĆ – bivši ministar zdravstva

dr.sc. VLADIMIR ŠEKS – političar

Prof.dr.sc. KOTEL DA DON – rabin Bet Israel i prof. na Filoz. fakultetu u Zagrebu

MILIJAN BRKIĆ – potpredsjednik Hrvatskog sabora

Maestro ALEN KOPUNOVIĆ – LEGETIN

Prof.dr.sc. HRVOJE POTREBICA – Filozofski fak. Katedra za prapov.

Prof.dr. sc DAMIR JEŽEK – prehrambeno biotehnički fakultet Zagreb

Mr, sc. SILVANA JEŽEK, dr. med KBC Rebro

MIRO IVEKOVIĆ -poručnik HV

IVICA LOVRIĆ – pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje kulturu i sport

ŽELJKO ROMIĆ – poduzetnik

ANTE PLIVELIĆ – poduzetnik

Prof.dr.sc. MIRANDO MRSIĆ – bivši ministar rada

VARDA KAŽIMIR zastupnik u Saboru RH

brigadni general ZDRAVKO JAKOP, državni tajnik, Ministarstvo obrane

ŽARKO KATIĆ, državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, MUP

TOMISLAV ŽAGAR – zastupnik u Hrvatskom saboru

MARTA LUC POLANC- zastupnica u Hrvatskom saboru

ANA KOMPARIĆ DEVČIĆ – zastupnica u Saboru RH

DUBRAVKA HERLJEVIĆ KUTLEŠA – Pročelnica Odjela za hum. djelatnost UDVDR

general bojnik MARINKO KREŠIĆ – tajnik Hrvatskog generalskog

Prof.dr. sc. IVANA ČUKOVIĆ BANIĆ – prorektorica Zagrebačkog sveučilišta

prof.dr.sc. DAMIR KNJAZ – dekan Kineziološkog fakulteta

dr. sc. ANTO KOVAČEVIĆ- književnik, političar zatvorenik savjesti

Prof.dr.sc. HELENA SABLIĆ TOMIĆ – dekanica Umjetničke akademije Osijek

ALEKSANDAR TOLNAUER – Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH

dipl.ing. arh. BORIS VUČIĆ ŠNAPERGER – projektant crkve u Voćinu

dipl.ing.arh. IVANA MARIĆ – nadzor u Voćinu

časna sestra LINA s ostalim sestrama iz samostana

predstavnici obitelji pokojnih slikara i kipara STARČEVIĆA, BIFFEULA, LJUBIĆA, DULČIĆA

Izvor/Foto: SBplus 

Komentari
Prethodni članakHSS o poljoprivredi: Nacionalni interesi RH su ugroženi!
Sljedeći članakKarate klub Nova Gradiška: Mateo Sverić prvak Hrvatske u disciplini Para-karate