Hrvatska poljoprivredna proizvodnja je na raskrižju, nužno je izabrati pravi smjer koji će sačuvati hrvatske nacionalne interese ili izabrati onaj prema kojem su vladajući usmjerili putokaze, a on je predaja hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima.

U tom slučaju se mora ponoviti pitanje koje je sve češće u hrvatskom javnom i medijskom prostoru „Je li zato ginula hrvatska mladost devedesetih?“

Zašto ili gdje je zapeo zahtjev HSS-a kojim se traži moratorij na prodaju zemlje strancima? Zašto se Slavonija prazni? Tko su novi kolonisti slavonskih ravnica?…samo su neka od pitanja koje si građani Hrvatske , koji još uvijek imaju nacionalnog ponosa i radićevskog prkosa, postavljaju.

O temi državnog poljoprivrednog zemljišta danas se govorilo na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu gdje su pojedini HDZ-ovci pokušali okrenuti teze prozivajući načelnike općina i gradova za neraspisivanje natječaja, istina je da su od 430 programa o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem suglasnost dobila 253 programa za cca 205.000 ha državnog poljoprivrednog zemljišta. Doneseno je svega 4 odluke o prodaji i 10 odluka o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Zašto?

Zato što načelnici žele da poljoprivredno zemljište na njihovo području obrađuju lokalni mali OPG-ovi. On koji tu žive i odgajaju svoju djecu. Oni koji čuvaju ruralni prostor svojim življenjem, oni čiji su očevi 90-ih tijelima čuvali Slavniju, jer da nije tako Hrvatske danas ne bi bilo.

Hrvatsku od gladi i izumiranja može sačuvati jedino čovjek koji u Hrvatskoj živi, onaj koji je samozaposlen na svom OPG-u i ore do 50 ha slavonske crnice.

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović o poljoprivrednoj proizvodnji je govorio u slobodnom izlaganju za saborskom govornicom i zapitao se priprema li se Hrvatska za novo proračunsko razdoblje Europske unije od 2021-2027.

„Prioritet EU je zeleni plan i energetski neovisna Europa do 2050. Gdje je tu Hrvatska, briga za
budućnost hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede? Europski plan je smanjivanje financijske omotnice
za poljoprivredu. Europski seljaci prosvjeduju, traže uvažavanje mišljenja i stava poljoprivrednika. Što
čini Hrvatska?“

Vlaović je rekao kako poljoprivrednici u Europi , pa tako i u Hrvatskoj moraju moći živjeti od svoga rada, a potrošači moraju imati financijski dostupnu i ekološki prihvatljivu hranu.

„Ako smo se odredili da nam je poljoprivreda strateška grana proizvodnje to moramo nacionalnim poljoprivrednim politikama i pokazati. Pitam im li Hrvatska uopće stav o vlastitoj poljoprivredi i proizvodnji hrane? Jesmo li za smanjenje financijske omotnice za poljoprivredu ili nismo?

Mi u HSS-u znamo da naši poljoprivrednici ne mogu preživjeti s manje sredstava od dosadašnjih. Hrvatska poljoprivreda je u velikom zaostatku za konkurencijom iz EU.“, kazao je i naglasio kako je nacionalna zemljišna politika za poljoprivredu od presudne važnosti, a upravo se to pokušava zamagliti i dočekati trenutak kada će stranci moći kupovati Hrvatsku zemlju., rekao je:

„Tražili smo da u Hrvatskom saboru raspravimo o zahtjevu za produženje moratorija na prodaju zemlje strancima još tri godine. Tražim od predsjednika Sabora da to pitanje čim prije stavi u saborsku proceduru, o tomu mora informaciju imati hrvatska javnost.“

Komentari
Prethodni članakOrubica: Svečano proslavljen zaštitinik župe na Valentinovo
Sljedeći članakOdržana promocija filma Monsignor – čovjek jednog vremena