Sukladno preporuci Međunarodnog savjeta muzeja – ICOM-a, Međunarodni dan muzeja obilježava se u muzejima širom svijeta od 1977. godine, i to svake godine na dan 18. svibnja. Uključujući se u obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 2018., hrvatski muzeji će 38. puta su potvrdili svoje pripadanje međunarodnoj muzejskoj zajednici i aktivno sudjelovati u promociji svoje djelatnosti.

Trajni cilj ove manifestacije je prezentirati osuvremenjene poveznice muzeja i zajednice, kulturnog krajolika i prirodnog okruženja u kojem djeluje. U tom kontekstu ICOM nas svake godine iznova potiče na preispitivanje muzejske djelatnosti i traženje novih odgovora na izazove suvremenog društva, osmišljavajući uvijek novu preporučenu temu za moto Međunarodnog dana muzeja.

Kako je 2018. godina, godina u kojoj se slavi Europska kulturna baština, tako je ICOM (Svjetsko vijeće muzeja) predložilo temu za Međunarodni dan muzeja: HIPER-POVEZANI MUZEJI: NOVI PRISTUPI, NOVA PUBLIKA, KOJA NAGLAŠAVA POTREBU MUZEJA DA BUDE OTVOREN I POVEZAN SA DRUŠTVOM U PROŠLOSTI, SADAŠNJOSTI I  BUDUĆNOSTI.

Temu je rado prihvatio Gradski muzej Nova Gradiška, te povodom Međunarodnog dana muzeja u suradnji s nižim razredima Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ održao radionicu pod nazivom SVILU PRELO ZLATO MATERINO.

Radionica je provedena u tri dijela. Prvi dio bio je edukativne prirode, djeca su kroz predavanje muzejske savjetnice, Vesne Kolić Klikić učili o novogradiškoj svili, te Dudovom svilcu, koji je, kako kaže Vesna, vezan za prvo industrijsko postrojenje Nove Gradiške. Zatim je uslijedio praktični dio gdje su djeca nacrtala ono što im je bilo upečatljivo i interesantno.

Naziv ove radionice povezan je i sa samom radionicom ”Svilu prelo zlato materino” – dio je to iz Davoračke pjesme uz koju se pleše šetano kolo, a upravo to su djeca imali prilike vidjeti. Naime, Gradski muzej ugostio je četiri Davorke koje su pjevale i prezentirale korake šetanog kola. 

Kao šećer na kraju, svi učenici i njihovi učitelji posjetili su fantastičnu izložbu kukaca. 

Oduševljenje idejom i realizacijom nisu mogli prikriti ni zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina i pročelnica za društvene djelatnosti Mihaela Đeraj. 

no images were found

Komentari
Prethodni članakPet neočekivanih primjena omekšivača
Sljedeći članakDrugi vikend Ljetne pozornice začinio The Unimogs band/ FOTO