U izložbenoj galeriji Gradskog muzeja Nova Gradiška sinoć je otvorena je izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ autorice dr. sc. Ive Mihoci i koautora Petra Crnčana.

Na izložbi je pored 1.100 prepariranih jedinki kukaca s gotovo svih kontinenata, njih oko 400 vrsta predstavljeno i glasanje kukaca zahvaljujući slovenskom bioakustičaru Boštjanu Perovšeku po čemu se ova izložba smatra jedinstvenom u Hrvatskoj. Uz prave kukce na izložbi su postavljeni i uvećani modeli kukaca akademskog kipara Denisa Kraškovića.

Na svečanosti otvorenja brojne nazočne je pozdravila Marija Mihaljević, ravnateljica novogradiškog muzeja, dok je o značenju same izložbe i njezinom predstavljanju u Novoj Gradiški govorila dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Dr. sc. Iva Mihoci govorila je o važnosti glasanja kukaca kao i načinu na koji to čine. Za razliku od ljudi, kukci se nikada ne glasaju bez razloga ili iz dosade, a zvukove primaju gotovo cijelim tijelom, osim s lijeve i desne strane glave. Posebno razvijen jezik komunikacije imaju zadružni kukci poput mrava ili pčela.

Ono što izložbu dodatno čini interesantnom i privlačnom upravo su zvukovi kukaca, posebno onih koje inače ljudsko uho ne može čuti, a koji su prilagođeni frekvenciji čujnosti čovjeka zahvaljujući bioakustičaru Perovšeku koji je neke zvukove morao nabaviti čak iz Francuske.

Na izložbi je bio i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić koji je i ovoga puta svojim dolaskom podržao program Muzeja, te izložbu službeno proglasio otvorenom.

no images were found

Komentari