U izložbenoj galeriji Gradskog muzeja Nova Gradiška sinoć je otvorena je izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ autorice dr. sc. Ive Mihoci i koautora Petra Crnčana.

Na izložbi je pored 1.100 prepariranih jedinki kukaca s gotovo svih kontinenata, njih oko 400 vrsta predstavljeno i glasanje kukaca zahvaljujući slovenskom bioakustičaru Boštjanu Perovšeku po čemu se ova izložba smatra jedinstvenom u Hrvatskoj. Uz prave kukce na izložbi su postavljeni i uvećani modeli kukaca akademskog kipara Denisa Kraškovića.

Na svečanosti otvorenja brojne nazočne je pozdravila Marija Mihaljević, ravnateljica novogradiškog muzeja, dok je o značenju same izložbe i njezinom predstavljanju u Novoj Gradiški govorila dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Dr. sc. Iva Mihoci govorila je o važnosti glasanja kukaca kao i načinu na koji to čine. Za razliku od ljudi, kukci se nikada ne glasaju bez razloga ili iz dosade, a zvukove primaju gotovo cijelim tijelom, osim s lijeve i desne strane glave. Posebno razvijen jezik komunikacije imaju zadružni kukci poput mrava ili pčela.

Ono što izložbu dodatno čini interesantnom i privlačnom upravo su zvukovi kukaca, posebno onih koje inače ljudsko uho ne može čuti, a koji su prilagođeni frekvenciji čujnosti čovjeka zahvaljujući bioakustičaru Perovšeku koji je neke zvukove morao nabaviti čak iz Francuske.

Na izložbi je bio i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić koji je i ovoga puta svojim dolaskom podržao program Muzeja, te izložbu službeno proglasio otvorenom.

no images were found

Komentari
Prethodni članak”Tonka Bontonka” razveselila novogradiške mališane
Sljedeći članakDr. Vesna Oršulić predstavila knjigu ”Moja ratna priča”