Osim što su u , relativno kratkom 20-godišnjem hrvatskom parlamentarnom životu, jedna od prvih stranaka koja se odlučila zalagati za prava radnika, Hrvatski laburisti od kako su, kao iznenađenje, ušli u Sabor, postaju i sve prepoznatljiviji po jedinstvenim akcijama na mjestu gdje se politika i događa.Na ulicama.

Nakon posljednje svoje akcije kojom su Novogradišanima, ali i građanima svih hrvatskih gradova, kroz unikatnu Knjigu žalbe, omogućili da javno, ali i anonimno, kritiziraju vladu, te čelnike i predstavnike jedinica lokalne samouprave, članovi novogradiškog ogranka Hrvatskih laburista-stranke rada, danas su, paralelno s kolegama iz drugih ogranaka i gradova, organizirali još jednu akciju, kojom su Vladi jasno poručili što misle o njihovim potezima.

Akcija pod nazivom “Potrubi protiv poreza” organizirana je danas ( četvrtak, 22.studenoga) na jednom od frekventnijih mjesta u gradu, na  križanju kod Kauflanda, u trajanju od 60 minuta. Riječ je o akciji kojom su laburisti predvođeni predsjednikom novogradiškog ogranka, Vlatkom Greinerom, pokazali kakav je njihov stav o najnovijem porezu na nekretnine. I ovaj, kao i svi prethodno uvedeni porezi, smatraju laburisti, novi je udar na standard i život građana koji žive od svog rada. Nepravedno je porezom na neki način kažnjavati građane koji su, odvajajući i štedeći godinama, ulagali u vlastitu kuću ili stan, a istovremeno one koji su kupovali nekretnine, pokretnine i umjetnine, zakonom i porezom zaobići. Vlada je ovakav porez predložila jer, tvrde laburisti, zna kako gotovo 90 psto stanovnika Hrvatske ima u svom vlasništvu nekretninu, čime će, ponovno,  biti zahvaćen najveći dio stanovništva. Toliko o socijaldemokratkskom usmjerenju i osjetljivosti Vlade, kažu laburisti.

Žalosno je i što financijska moć građana ne odgovara vrijednosti imovine i najčešće je ispod te vrijednosti. Porez na nekretnine će vrlo brzo dovesti i do novog vala ovrha, tvrde u stranci rada, a potom će Vlada, da bi naplatila svoa potraživanja, iste te nekretnine građana, prodati u bescijenje. Ovo je naš način da pokažemo kako se ne slažemo s porezom koji kažnjava građane, a nagrađuje špekulante i švercere.

 

I ovaj je porez, ističu laburisti, novi udar na, ionako, prazne džepove građana, koji su svoje nekretnine stekli u nekim boljim vremenima, a koji su porez, ionako, višestruko platili kroz brojne naknade, stoji u priopćenju Hrvatskih laburista.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakNeke su stvari moguće samo noću, ili after midnight
Sljedeći članakDobra ponuda i prilika za nove poslove