…Mjesecima kišnim na Tebe bih ček`o. U ocean sati sekunde nek teku,i čekanje naše nek premosti rijeku.S druge strane ja sam jednu noć daleko. Upoznaj me bliže, prepoznaj me bolje. To za čime tragaš, pronađeš sa mnome… Jer ja bih da živim tu, u oku Tvome. I ljubav da gradim od čvrste nam volje…noću…

Najljepši su stihovi nastali noću. Potvrdit će to svi bjelosvjetski, ali i domaći boemi, lutalice, ispičuture, umjetnici i kreativci. Jer, ništa ne nudi toliko inspiracije i zagonetki, toliko smisla i besmisla, toliko snažnih i kontaradiktornih emocija kao “dark side of the moon”. Možda upravo zato,  noć nije samo onaj tamni dio dana. Noć je element  i prostor za sebe.Trenutak u kojem vladaju neke druge zakonitosti i neko drugo vrijeme, mjereno otkucajima srca, umjesto sata. Trenutak u kojemu na scenu izlaze sve naše podsvijesti i alter ega, sve ono što spava danju, sve ono što se osjeća, ali ne vidi.

 

Noć i blues, i ponekad kiša, idu ruku pod ruku. Baš kao noć i senzualnost, noć i strast, noć i sex. Noć i rock and roll vrlo često zajednički dijele istu magiju i energiju. Možda je, upravo zato i najbolju glazbu najbolje slušati upravo noću. U onim najintenzivnijim trenucima kada se dan, gotovo, opipljivo cijedi pod  prstima, a crna boja stidljivo, ljepljivo slaže pred očima.

Noću se najbolje uči, pjevala je davno, snenim glasom genijalna Dinah Washington,dok je  James Douglas Morrison, lutajući plažom i mjesečevom avenijom pronašao nju ( ako i nije vjerno originalu, Oliver Stone je to tako dobro zamislio. ) Tko zna kako bi zvučao antologijski hit iz 70-tih, da se Gladys Knight vozila jutarnjim, umjesto ponoćnim vlakom prema Georgiji, i tko zna bi li ikada bilo Zone sumraka, da živimo na dnevnoj polovici kugle?

 

Istim onim, već spomenutim Moonlight driveom, dok izgara posljednja cigareta, a dim se, onako otmjeno, lijeno diže u mrak, provest ćemo se glazbenim hodnicima noći u ovotjednom izdanju Glazbenog vremeplova jednostavnog naziva Songs about night.( subota, 24.studenoga od 19 sati)

Budite s nama u još jednoj Groznici subotnje večeri u kojoj će vam društvo praviti najjači i najveći-Jimi Hendrix, Bob Dylan, Marvin Gaye, Luther Vandross, Aretha Franklin, Sam Cooke, Nat King Cole, James Brown…, ( plus urednička ekipa-Rajko Aleksić, Simonida Tarbuk i Elvira Slišurić) , a onda laganini, kada se odjavimo i sve zaspe, prošetajte after midnight.Tko zna što će se dogoditi?

Neke su stvari, ionako,  moguće samo noću…

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakDanas sjeme, sutra šuma ili zrno po zrno pogača
Sljedeći članakPotrubi protiv poreza na nekretnine