Manifestacija koja je, u proteklih 17 godina, prerasla u slavonsko-brodski, ali i regionalni brend, prilika je i za novu, bolju krvnu sliku gospodasrtva, obrtništva, poduzetništva, ali i za razvoj ruralnog turizma, od kojega, svi puno očekujemo. 17. Katarinski sajam čeka vas sve do nedjelje 25.studenoga

17.Katarinski sajam obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva danas je   (četvrtak,22.studenoga), točno u podne , otvorio vrata brojnim posjetiteljima, ali i poslovnim ljudima regije. Izložba je to, koja je iz, strogo gradskih, a potom i županijskih okvira, u nešto manje od dva desetljeća, izrasla u najpoznatiju izložbenu manifestaciju šire regije, te i ove godine, unatoč recesiji, okupila značajan broj izlagača.

Tradicija sajmovanja u Slavoniji, tvrde zapisi i povjesničari, vuče korijene iz dalekog 18.stoljeća, kada su na slične izložbe, stizali majstori i obrtnici iz čitave Slavonije, ali i Bosanske Posavine.Tih se davnih godina upravo na sajmovima, prepričavalo što je donijela protekla godina, kako je rodilo grožđe, u kom se smjeru kreće politika,  predstavljalo sve ono što nosi napredak i civilizacija, ali i čuvala tradicija i veština dobrih,starih majstora. Upravo su sajmovi bili prilika za druženje, poslovne suradnje, ali i mjesto gdje su se susretali stari prijatelji i poznanici. Slično je i danas, iako u nešto drugačijim okolnostima .Recesija je, evidentno, učinila svoje, ali,  zahvaljujući renomeu, te  uglednim pokroviteljima ( predsjednik Republike, Ivo Josipović, Ministarstvo poljoprivrede, te Ministarstvo poduzetništva i obrta) na sajmu se ove godine predstavlja  više od 230 izlagača, uglavom domaćih proizvođača.

Izlagači su sudjelovanjem pokazali hrabrost, optimizam, ali i spremnost da se radom suoče sa izazovom nepovoljnog ekonomskog renutka, istaknuo je danas, predsjednik Županijske obrtničke komore, Zvonimir Ćirić. Samo na taj način možemo pokazati kako obrtništvo i poduzetništvo postoji i u našoj županiji, i kako imamo kvalitetan proizvod koji zaslužuje svoje mjesto na tržištu.

Da je sajam sjajna prilika i za tržište rada, nove poslovne ideje i “dealove”, potvrdio je svojim dolaskom i Marko Neretljak, pročelnik brodske službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Negativne statistike i trenutna slika nezaposlenosti neće se promijeniti preko noći, ali ovakve manifestacije, definitivno, mogu biti dobra odskočna daska i  šansa za brojne nezaposlene. Jer,stoji i danas ona stara “tko ne riskira ne profitira”, a brojnim mogućnostima koje zavod nudi, u smislu prekvalifikacija, kao i  poticaja za sve spremne zaploviti opasnim vodama  samostalnog poduzetništva, manifestacije  poput Katarinskog sajma pruža priliku  i stvara ideju.Jer, upravo kroz razgovor s onima koji su bili u sličnoj situaciji, možete isplanirati vlastitu budućnost, te stvar “uzeti u svoje ruke”.

Nakon što je goste i izlagače u ime domaćina, grada Slavonskog Broda, pozdravio njegov gradonačelnik Mirko Duspara, 17.Katarinski sajam službeno je otvorenim proglasio prvi čovjek županije, Danijel Marušić. Katarinski sajam potvrdio se i kao mjesto na kojemu se rađaju nove, kreativne ideje. Najbolji primjer za takvu tvrdnju je turistički klaster “Slavonska košarica” javnosti, po prvi puta predstavljen na prošlogodišnjem sajmu. Slavonska košarica danas, godinu dana kasnije,  je najveći klaster  te vrste u Hrvatskoj s više od 90 članova.

Uz mnogobrojne prateće sadržaje kojim se sajam ponosi, u poslijepodnevnim satima otvoren je i omiljeni Dječji  Katarinski sajam. Programi u sportskoj dvorani Vijuš potrajat će sve do nedjelje, 25.studenoga, a posjetitelje, uz mnogobrojnu, zanimljivu ponudu autohtonih proizvoda, očekuje i niz kulturno-zabavnih, kazališnih,  glazbeno, plesnih i folklornih sadržaja, a na svoje će doći i oni željni novih spoznaja, kroz planirane edukacije, okrugle stolove, te prezentacije. Sutra, u petak 23.studenoga kreće i Mala fišijada, još jedan zaštitni znak Katarinskog sajma, dvije kazališne predstave, ali i egzotične plesne točke zumbe, te hip hopa.

U subotu, 24.studenoga stiže i Katarinski vlak s posjetiteljima iz Zagreba, ( čime je zadovoljen onaj turistički element, koji, ruku na srce, itekako, trebamo, kao i goste iz bogate metropole, ali i udaljenijih destinacija ) .Putnike koji na sajam stižu vlakom po promotivnoj cijeni karte od samo 20 kuna, na gradskom će kolodvoru dočekatiGradska limena glazba “Željezničar”, dok sve koji navrate u Slavonski Brod, od 16 sati čeka poslijepodnevni  kulturno-umjetnički program.

Posljednji dan sajma, nedjelja, kao i ranijih godina, namijenjena je najmlađima-bit će to dan igre, pjesme, plesa i  kreativnih dječjih radionica, ali i prilka za malo slavlje. Turistička zajednica grada u suradnji s Obrtničkom komorom izabrat će i nagraditi najljepši izložbeni štand, a svoje će poklone dobiti i sve Kate i Katarine. U dobrom raspoloženju, uz koju kapljicu, ali i slavonske delicije, 17.Katarinski sajam  u večernjim će satima zatvoriti svoja vrata do slijedeće godine i novih poduzetničkih prilika.

 

Komentari
Prethodni članakPotrubi protiv poreza na nekretnine
Sljedeći članakOpet ti drhte ramena moja malena…