Proslava dana Sv. Vinka, vezna je uz narodni običaj blagoslivljanja vinograda, obrezivanja vinove loze, posjećivanje vinskih podruma i vinograda itd. koji se tradicionalno obilježava svake godine 22. siječnja.
Za očekivati je da će u cestovnom prometu biti povećan broj sudionika – vozača koji će posjećivati takve događaje, pa apeliramo na građane da ne sudjeluju u prometu u svojstvu vozača automobila ako budu konzumirali alkohol.
Kako bi policijski službenici smanjili mogućnost nesavjesnim vozačima da ugroze kako svoju tako i sigurnost drugih sudionika u prometu pojačano će vršiti nadzor prometa s ciljem sankcioniranja prekršitelja zakona, a poseban naglasak staviti će se na prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, ali i druge prekršaja, koji pripadaju skupini tzv. „četiri ubojice u prometu“, osim alkohola to su još i nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisan način korištenje mobitela, te prekoračenje dozvoljene brzine kretanja.

Iz Policijske postaje Nova Gradiška podsjećaju građane kako su kazne propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama velike, pa tako članak 199. istoimenog zakona propisuje da će oni koji u organizmu budu imali koncentraciju alkohola u krvi od 0,50 do 1,00 promila platiti novčanu kaznu od tri do pet tisuća kuna, od 1,00 do 1,50 promila predviđena je novčana kazna od pet do petnaest tisuća kuna, a oni vozači koji budu imali više od 1,50 promila platiti će novčanu kaznu u iznosu od 10 do 20 tisuća kuna, ali mogu biti kažnjeni i kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Isto tako za vožnju pod utjecajem alkohola predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Za „mladog vozača“ (osoba mlađa od 24. godine) predviđena je novčana kazna od 700,00 kuna ako u krvi ima alkohola do 0,50 promila alkohola.

 

Komentari
Prethodni članakPreporuka o organizaciji nastave: 82 nastavnika zaražena koronavirusom, pozitivna i 274 učenika u Brodsko posavskoj županiji
Sljedeći članakNovogradiške stipendistice: Godišnja stipendija odličan je motivator za povratak u rodni grad