I u ovoj akademskoj godini Grad Nova Gradiška stipendirat će učenike i studente s područja grada. U proračunu Grada za 2022. godinu za tu svrhu izdvojeno je 428.000,00 kuna.

Dodijeljeno je 28 studentskih i 18 učeničkih stipendija. Studentima će tako u sljedećim mjesecima na račun „sjedati” 1000,00 kuna koliko iznosi studentska stipendija, dok će učenici mjesečno dobivati 800,00 kuna, koliko iznosi učenička stipendija.

-” Ovo mi je druga godina gradske stipendije, jako sam zadovoljna iznosom od 800 kuna jer mi olakšava život u Zagrebu. Završila sam srednju frizersku školu, a sada sam redovna učenica srednje drvodjelske škole. U budućnosti ću imati dvije struke, upisala sam četverogodišnju školu zbog državne mature a kasnije planiram na vojnu akademiju. Smatram da je dobro upisati strukovnu četverogodišnju školu jer je to dobar put za buduće školovanje, ako se i ne nastavi, zanimanje ostaje. Brine me dolazak eura, situacija na tržištu rada, i vjerojatno ću u nekom trenutku otići izvan Hrvatske,” – kaže učenica Maja Petrović.

-” Studentica sam druge godine Grafičkog fakulteta u Zagrebu. Velika je ovo financijska pomoć za studente, pa ako im trenutno ne treba mogu si ostaviti sa strane, uvijek dobro dođe, posebice mladima. U modernom dobu se sve radi preko računala pa su grafičari traženi na tržištu, ne brine me budućnost i mislim da se može sa mojim zanimanjem uspjeti i u Hrvatskoj,” – rekla je studentica Lamija Engerini koja je također novogradiška odbojkašica.

-” Pokušavam na fakultetu riješiti sve na vrijeme, ako je tjedan ispita dođem za vikend kući i tu sam na raspolaganju za treninge i utakmice. Uvijek kad mogu pobjegnem iz Zagreba, mirnija sam tu, sigurnija, i jedva čekam doći kući.”

-” Prednost stipendije je što ju imamo preko cijele godine i super nam dođe preko ljeta. Trenutno sam u studentskom domu, ali jako volim doći u Novu Gradišku jer tu imam više slobodnog vremena, u Zagrebu izgubim vrijeme samo na prijevoz. Planiram se vratiti u svoj grad, mislim da je lakše krenuti iz mjesta koje mi je poznato. Poprilično sam optimistična i ne opterećujem se stanjem u državi. Nadam se najboljem, vidjet ću realnu situaciju kada završim fakultet. Teško je procijeniti što će biti traženo za 5-6 godina, nije lako srednjoškolcima pri odabiru zanimanja, ja sam definitivno zadovoljna i pogodila sam faks. Želim i nadam se da ću ostati u Novoj Gradiški, pronaći posao ili pokrenuti nešto svoje. Ovom stipendijom odužit ću se gradu svojim povratkom i nadam se ostankom,” – rekla je Leona Kao studentica Prehrambenog inženjerstva iz Zagreba.

Komentari
Prethodni članakPolicija upozorava “vesele vozače”: Pazite sutra kako vozite, kazne su visoke!
Sljedeći članakSrce vatreno: „Mini” rukometašice „Slavonke” uspješno krenule u novu godinu