Kao i u cijeloj Hrvatskoj, u svim osnovnim i srednjim školama na području Brodsko posavske županije danas je počela nova školska godina.

Nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola krenulo je danas u novu školsku godinu, a više od 150 tisuća njih bit će obuhvaćeno kurikuralnom reformom koja sada ulazi u sve škole. U školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića, te gotovo 146 tisuća srednjoškolaca.
Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove je školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano petstotinjak učenika manje nego prošle.
U prve razrede srednjih škola u ljetnom upisnom roku upisano 40 tisuća učenika, od čega je nešto više od 11 tisuća učenika odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26,5 tisuća strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2,5 tisuće učenika. Iz Ministarstva ističu da je u odnosu na prošle godine blago porastao interes učenika za strukovne programe. Ove je godine u prvom upisnom roku strukovne programe upisalo gotovo 1200 učenika više nego prošle, a od trogodišnjih strukovnih programa i dalje je najveći interes za kuhara i frizera.
Ove jeseni kurikularna reforma ulazi u sve hrvatske škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika. Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik. Učenike, ističu iz MZO, očekuju novi udžbenici, nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, naglasak na učiti kako učiti, kako rješavati probleme i kako kritički razmišljati.

Posebno su danas radosni prvašići, oni koji će danas prvi puta sjesti u školske klupe.

Pred njima je nova životna „stepenica”, stoga im želimo da je uspješno savladaju.

Uspješan početak nove školske godine danas će učenicima zaželjeti i predstavnici lokalne uprave i samouprave, a na učenicima je da „zagriju” klupe i izbore se za svoje mjesto pod suncem.

 

Komentari