U čast sedmorici sokola iz Laza, poginulih u Domovinskom ratu, jučer je održan 26. po redu memorijal „Hrvatski sokoli“ Laze 2019. Željko i Vlado Grganić, Zvonko Novoselac, Ivica Pavlović, Željko Mikolčević, Darko Babić i Josip Martinović dali su svoje živote za Domovinu.

I ove godine 26. Memorijal održan je u dva dana, 7. i 8. rujna, posvećen je svim Hrvatskim braniteljima, a želja organizatora je promicanje vrijednosti Domovinskog rata i zahvala onima koji su izgubili život u Domovinskom ratu, ali i podsjećanje na ljude koji su dio svog života proveli s nama i uz nas.

Svetu misu zadušnicu kao i blagoslov doma vodio je pater Nenad Meter, nakon čega je svečano otvoren obnovljeni dom “Hrvatski sokolovi” Laze, a dom je službeno otvorio ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved, koji se osvrnuo na doprinos branitelja iz Laza u Domovinskom ratu.

-“Postoje trenuci kad zastanemo i prisjetimo se naše novije hrvatske povijesti i u njoj velikih sinova naših hrabrih hrvatskih branitelja, slavonskih sokola iz sela Laze koji su podarili život za slobodu Domovine u svim postrojbama hrvatske vojske i policije, ljudi koji su stavili svoje živote na oltar domovine kako bismo danas živjeli u slobodi i stoga je jako važno što smo danas ovdje i odajemo im počast, a ujedno  i svim preživjelim braniteljima odajemo poštovanje i zahvalu.” – rekao je Medved

Nakon otvorenja doma, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, kao i kod spomenika prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Počast su odali: članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i Udruga poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata podružnica Nova Gradiška s predsjednikom, Antom Vukšićem; izaslanik predsjednika Vlade RH Andrea Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved; izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik županijske skupštine BPŽ Pero Ćosić; izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova RH Davora Božinovića, načelnik policijske uprave BP Antun Valić; Izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića i izaslanik zapovjednika hrvatske kopnene vojske generala – bojnika Siniše Jurkovića, zapovjednik gardijske oklopne mehanizirane brigade Mijo Validžić; glavni inspektor ORS RH general – bojnik Slaven Zdilar;  ispred hrvatskog generalskog zbora, general – pukovnik u miru Krešimir Čosić, general – pukovnik u miru Mladen Kruljac, general – bojnik u miru Ljubo Ćesić-Rojs i pukovnik u miru Rudolf Klicper; predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ brigadir u miru Branko Cindrić, Općina SPS na čelu s načelnikom Nikolom Denisom, zamjenikom načelnika i predstojnikom gradske bolnice Josipom Kolodziej i predsjednikom općinskog vijeća Slavkom Mulac; župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić, ispred Grada Nova Gradiška zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga; mještani Laza na čelu s prvim zapovjednikom gombr-e brigadnim generalom u miru Mladenom Mikolčevićem, predsjednikom NG kluba Graničar Laze i općinskim vijećnikom iz Laza Brankom Babićem, članovima DVD-a Laze i ostalim mještanima naselja Laze; predstavnici policije, brojnih braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza, Bono Bošnjak, predstavnici civilnih udruga ustanova i institucija, te brojni drugi uvaženi gosti i uzvanici. Svečanosti su bili nazočni i pripadnici počasno zaštitne bojne OSRH i članovi udruge “Hrvatski sokol” grada Osijeka i Osječko-baranjske županije na čelu s poglavnikom udruge Miroslavom Čakarićem.

Ponosan na sve hrvatske branitelje, kao i na veliki odaziv na 26. Memorijal u Lazama bio je predsjednik organizacijskog odbora, brigadni – general u miru, Mladen Mikolčević:

-“U Domovinskom ratu, rekao bih zadnjoj bitci za Hrvatsku, mi smo svome narodu izvojevali tako željenu slobodu i neovisnost naše Domovine, ali sedmorica naših prijatelja i braće su položili svoje živote na oltar Domovine. Ne hvalimo se time, ali dokle god smo živi trebamo slaviti njihovu žrtvu, jer su nam omogućili ovo što danas imamo.” izjavio je Mikolčević

Na 26. Memorijalu Laze poginulim hrvatskim braniteljima počast je odao i Brodsko – posavski župan, Danijel Marušić, koji je istaknuo važnost prenošenja znanja na mlade:

-“Ono što je uvijek dirljivo je vidjeti djecu kako se poklone žrtvama starijih sumještana. Ono što mi je danas posebno drago, uz ovaj sjetan dan, to je što je obnovljen ovaj dom. Na neki način to nas upućuje na budućnost, da je ona u mladima i u ostanku i da ova sela neće izumrijeti, bez obzira kakvu su tragediju imala u prošlosti.”

Nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima, uslijedila je komemoracija koju je vodio član predsjedništva udruge veterana 3. GBR “Kune” ogranak Nova Gradiška umirovljeni bojnik, Marko Derežanin, na kojoj su se gosti i uzvanici obratili prisutnima, a koju su uljepšali svojim nastupom pjesnikinja Evica Kraljić i muška pjevačka skupina KUD-a “Drežnik”. Po završetku komemoracije uslijedio je ručak u domu “Hrvatski sokoli”. 

Drugi dio programa nastavio se nogometnom utakmicom, večerom i druženjem svih prisutnih.

Komentari
Prethodni članakEvo koja se radna mjesta trenutno nude u Novoj Gradiški: Traže se električari, liječnici, patronažne sestre, kuhari, konobari…
Sljedeći članakPočela škola: Školsko zvono zazvonilo i u svim školama na novogradiškom području