U predvečerje blagdana Rođenja BDM – Male Gospe, 7. rujna, održano je tradicionalno hodočašće vjernika u starodrevno marijansko svetište na Gospinom Polju, sjeverno od Bilog Briga, u župi Vrbova. Misno slavlje pred velikim brojem vjernika slavio je požeški biskup Antun Škvorčević, u koncelebraciji s prečasnim Goranom Mitrovićem, novokapelačkim župnikom i dekanom Novokapelačkog dekanata, Stjepanom Bakarićem, vrbovačkim župnikom te s Ivanom Popićem, kancelarom biskupskog ordinarijata u Požegi.

Pozdravljajući ih, biskup je kazao da su na tragu snažne prisutnosti Isusove Majke, koja je ljude iz Posavine i iz drugih krajeva stoljećima ovdje privlačila. Istaknuo je da svojim hrvatskim, slavonskim srcem, poput naših predaka, želimo Isusovoj Majci posvjedočiti koliko nam je važna njezina blizina u našim životima, moliti je da podijeli s nama naše muke i nevolje te da nam pomogne nositi križ na našim životnim putovima.Nakon popričesne molitve uslijedila je procesija s Gospinim likom, tijekom koje su hodočasnici s upaljenim svijećama u rukama, uz pjesmu i hvalbene poklike iskazivali svoju ljubav i odanost Isusovoj Majci.

Na svršetku slavlja, biskup je hodočasnicima na čelu sa svećenicima koji su im bili na raspolaganju za svetu ispovijed, zahvalio – ne samo za sudjelovanje na slavlju – nego i za spremnost kojom polaze i na druga hodočašća koja se održavaju u Požeškoj biskupiji i na taj način svjedoče da su Isusova braća i sestre. Poželio im je da ih na odlasku iz ovog svetišta prati snaga Marijine nježne ljubavi, da od nje žive i dijele je sa svojim bližnjima. Zahvalio im je što svjedočanstvom svoje vjere na hodočašćima obogaćuju i njega da zajedno s njima duhovno raste. Biskupu Škvorčeviću je na dolasku i njegovim toplim riječima zahvalio domaći župnik, Stjepan Bakarić.Među stotinama vjernika bili su i saborski zastupnik, Davor Vlaović, načelnik novokapelačke općine, Ivan Šmit, predsjednik Općinskog vijeća, Anto Žagrić, općinski vijećnik, Luka Đikić i drugi.

Na hodočašće su, unatoč ružnom vremenu, pješice stigli hodočasnici iz Orubice, Ljupine, Nove Gradiške, zatim iz župa Štivica, Nova Kapela, Staro Petrovo Selo, Vrbova i drugih mjesta. Vjernici oriovačke župe stigli su autobusom. Za blagdan Male Gospe vjernici Bilog Briga i vrbovačke župe pripravljali su se trodnevnicom koju je vodio vlč Josip Vračarić, župnik iz Štivice. Na sam blagdan Male Gospe misno slavlje na Gospinom polju predslavio je prečasni Goran Mitrović, novokapelački župnik i dekan Novokapelačkog dekanata. Na misi u predvečerje blagdana i na sam blagdan, skladno je pjevao vrbovački crkveni zbor pod ravnanjem studentice iz Vrbove, Amalije Bratek.Tijekom trodnevnice i uoči blagdana, vjernici su mogli kupiti i suvenire s likom Gospe s Gospinog polja, koje su izradili vrijedni i aktivni članovi bilobriške udruge Dubovac.

Autor: Višnja Mikić

 

Komentari
Prethodni članakPočela škola: Školsko zvono zazvonilo i u svim školama na novogradiškom području
Sljedeći članakSDP predstavio novi program; želi osigurati razvoj Slavonije i oživjeti poljoprivredu