Zanimljiva pedagoška radionica s temom “Zaslužujem više” u organizaciji udruge Pozitiva i pedagoginje Mire Linjaković održana je danas za učenice prvog razreda Ekonomske škole u Novoj Gradiški.

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti. Time se nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti svih oblika poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprostavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice jer je ovisnost o drogama i alkoholu globalni problem koji zahtjeva provedbu suvremenog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije i resocijalizacije.

U okviru mjeseca borbe protiv ovisnosti, osnovne i srednje škole u Novoj Gradiški u suradnji sa stručnjacima organizirati će niz edukativnih i preventivnih aktivnosti kojima će upozoriti na problem ovisnosti.

Elektotehnička i ekonomska škola danas su provele drugu po redu radionicu pod nazivom “Zaslužujem više”  čiji rad je povezan sa ovisnošću o hrani. Radionice su usmjerili prema petnaestogodišnjim djevojčicama jer su one sad u kritičnom stanju, prelaze u srednju školu i osjetljive su na svoj izgled i ono što drugi kažu o njima te su često na dijetama.  Kroz razgovor pedagoginja im je pokušala ojačati samopouzdanje. Taj oblik rada je oblik univerzalne prevencije jer je povezan sa donošenjem odluka u njihovoj budućnosti. Pedagognja im je pokušala usaditi pozitivan stav prema sebi, da vole sebe kakve jesu, da shvate da ih često drugi vide ljepšima nego što one  misle  za sebe, jer u osjetljivoj dobi u kakvoj jesu, one često za sebe misle da su debele.

Problemi ovisnosti ne događaju se nekom drugom, oni su oko nas, zahtjevaju rad svih tjela u društvu , ali i nas , običnih ljudi.

Autor: Vanja Tutić

Komentari
Prethodni članakKako se roka na “harmonikama”
Sljedeći članakDanas sjeme, sutra šuma ili zrno po zrno pogača