Prije njih, harmonika je bila instrument namijenjen, isključivo narodnoj glazbi.Svi oni koji su bili glazbeno “vudreni”, ako su željeli biti “kul” izabirali su neki drugi instrument. A, onda se sve promijenilo.

Prije njih, frajeri su se, uglavnom odlučivali za gitaru, jer to je prolazilo na ekskurzijama i svirkama u busu, ( uostalom, tako je počeo i Džoni B.Štulić), dok su djevojčice, posebno one iz finih, građanskih obitelji ( kakvih, ruku na srce danas više nema) izabirale klavir. Harmonika je bila rezervirana za dečke sa sela, one s bendom, koji će, ako je sreće i veza u Mjesnim Općinskim vijećima, svirati , uglavnom, na zabavama uz mjesni kirvaj, ili one, koji su kod kuće, iz tatih mladih dana, već imali instrument, brižljivo spremljen na dnu ormara, ispod prašine i hrpe rezervnih deka .

A, onda je, odjednom, gotovo preko noći, harmonika postala in, instrument koji se odabire slobodnom voljom. Stariji Brođani za orkestar Bele plemenitog Panthya, a posebno njegovog kultnog osnivača i dirigenta Becija, znaju još od 1966.godine. Svi mi ostali za brodske smo harmonikaše čuli prije par godina, kada su zaredali svjetski uspjesi.

Jer, oni su višestruki svjestki prvaci. Ni manje, ni više, tom su se titulom okitili pet puta, a najnoviju su, upravo donijeli iz češkog Praga, gdje su još jednom pokazali što sve, harmonika , uistinu može.I to nije jedina njihova posebnost. Članove harmonikaškog orkestra čine predstavnici svih generacija, što je i njihova komparativna prednost, jer, je u tom, generacijskom smislu, proširen i repertoar .Brodski harmonikaši su međusobno i članovi obitelji, ali i ljudi koji na svom instrumentu, zahvaljujući sjajnim aranžmanima, rade čudesa.I potvrđuju onu čuvenu Dražena Siriščevića, kojom nas je, svojevremeno, mamio na emisiju “Opera box”-glazba je zvonka radost.!

Isto ono što su prije nekoliko godina učinili članovi novogradiške Gradske glazbe, kada su limene puhaće instrumente “naučili svirati” neke čudne stvari.I, onda su svi ostali “paf”. Zanimljivi aranžmani, ali i bjelosvjetski uspjesi stigli su kada je na čelo brodskog orekstra stala dotadašnja članica, profesorica, danas voditeljica i dirigentica Sanja Nuhanović.

Novogradiščani su brodske glazbenike prvi puta upoznali prošle godine na cjelovečernjem koncertu upriličenom uz Dan grada.I oduševili se. Tada su nam Brođani pokazali kako se na harmonici mogu odsvirati i klasici najpoznatijeg švedskog glazbenog izvoznog proizvoda ,benda Abba, i publiku, doslovno, digli na noge. Nakon toga, harmonika kao instrument za sviranje pokojeg kolca, zauvijek je otišla u prošlost, a sve, eventualne predrasude, jednom za svagda, srušene.

Uspjesi, ali i potvrđena kvaliteta, harmonikašima orkestra “Bela plemeniti Panthy” dali su vjetar u leđa, pa su odlučili i svima ostalima pokazati što sve ostatak svijeta radi s harmonikom.

Tako je nastala ideja o organizaciji Međunarodnog festivala harmonike, koja je prerasla u tradiciju. Ovaj vikend ( petak i subota, 23.i 24.studenoga) grad Slavonski Brod i njegovi harmonikaši očekuju kolege iz nekoliko zemalja, ali i publiku iz cijele županije. Jer, bit će to glazbeni dani za pamćenje, ali i večeri užitka. Obzirom kako Brođani, potvrđuje i voditeljica, profesorica Sanja Nuhanović i među Novogradiščanima, a posebno među Davorcima imaju vjernu grupu fanova,  nadaju se kako će i oni biti dio harmonikaškog spektakla.

Kao i dosadašnjih godina, poseban je izazov bio repertoar, ali i novo osmišljeni aranžmani. Kako su Abba i Mama mia uspješno svladani, na red je došao najveći bend 20.stoljeća prema mišljenju mnogih, kraljevski Quenn. Pod nazivom “We will rok you” članovi orkestra “Bela plemeniti Panthy”, u suradnj s članicama sarajevskog Cabareta čekaju vas spremni, uglancanih harmonika u petak, 23.studenoga u Kazališno koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić. Poziv ste prmili.Stoga, ako još  niste imali priliku čuti kako zvuče rock standardi odsvirani na harmonici, izazov nemojte propustiti. Vrijedit će!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakVečer duhovne poezije i ugodnog druženja
Sljedeći članakPedagoška radionica u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi