“Today seeds, are tommorow forests” naziv je zanimljivog, međunarodnog projekta o kojemu smo, prvi puta pisali u mjesecu listopadu. Riječ je o projektu financiranom sredstvima Europskih predpristupnih fondova, u okviru Comeniusa, dijela programa za cjeloživotno obrazovanje, koji u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a kojemu su se pridružili i cernički osnovnoškolci.

Projekt je to, u  kojemu će Osnovna škola “Matija Gubec” Cernik,  u suradnji s osam osnovnih škola iz osam zemalja Europske unije biti partner, ali i prijatelj, naredne dvije godine. Cilj projekta je, osim razvijanja multikulturalnosti , kozmopolitskog duha, ali  i dugoročnog realiziranja ideala ujedinjene Europe, ostvariti najmanje 24 mobilnosti, odnosno putovanja učenika i učitelja u zemlje-sudionice projekta.

Uz međunarodnu suradnju na razvijanju različitih oblika neformalnog učenja, kao europskog imperativa,  poticanja  grupnog i individualnog rada u okviru izvan-nastavnih aktivnosti,  ( čime se, u pedagoškom smislu, njeguje osobnost i kreativnost svakog učenika ) , poticanja  dijaloga između različitih kultura, učenja stranih jezika, ali i tema značajnih za održivi razvoj, ekologiju i zaštitu prirode,  prilika je ovo i za sjajnu prezentaciju zemlje, regije, ali i metoda učenja, koju su Cerničani, itekako, dobro iskoristili. Neke od aktivnosti koje će učenici Osnovne škole “Matija Gubec” Cernik provesti  u okviru programa su  izrada višejezične web stranice, ali i  višejezičnog rječnika posebno orijentiranog na pojmove vezane uz biotop šuma, izrada kalendara šuma, ali i razmjena božićnih poklona s prijateljima, vršnjacima iz osam europskih zemalja ( Bugarska, Rumunjska, Francuska, Španjolska, Cipar, Litva,Velika Britanija,Grčka).

Bit će tu i posebno zanimljiva izrada prezentacije škole, regije, ali i zemlje iz koje dolaze sudionici projekta, što je i idealna turistička razglednica za županiju i Cernik.

Zemlje-partneri na projektu dužne su, u naredne dvije godine, organizirati radne sastanke svih sudionika, u trajanju od 3 do pet dana, čime će biti ispunjen cilj o putovanju, mobilnosti, upoznavanju Europe, ali i njenih sličnosti i različitosti.

Prvi radni sastanak organizirala je Francuska i dočekala goste u gradu svjetlost od 13.do 18.studenoga. Pariz su posjetila i dva učitelja cerničke škole u pratnji učenika koji su izabrani i na osnovu znanja jezika, obzirom kako je je jezik projekta, kao, uostalom i jezik Europe, engleski. Koordinator Comeniusa u cerničkoj školi, profesor hrvatskog jezika Ivan Galić, oduševljen je putovanjem, ali i počecima projekta koji su, i učenici prihvatili sa zadovoljstvom i znatiželjom, ali i kao priliku za stjecanje novih znanja i iskustava.

Narednih mjeseci učenike i učitelje čekaju nove europske destinacije za koje se valja pripremiti,  a poseban izazov čeka ih u svibnju 2013.godine, kada će upravo njihova škola, Osnovna škola “Matija Gubec” dočekati europljane u srcu Slavonije.  Gosti Pariza i Francuske, osim životne  mogućnosti za upoznavanje svjetski poznatih destinacija, ali i značajnih kulturno-povijesnih spomenika,  imali su i jedinstvenu priliku kroz boravak u Europskoj uniji komparirati pedagošku praksu, metode nastave, ali i osnovnoškolski standard, pri čemu valja primijetiti, istaknuo je profesor Galić, kako cernička škola, opremljenošću, pristupom učenicima, ali i metodama rada, ni malo, ne zaostaje za ostatkom Europe .Pridodamo li tome, poslovično i nadaleko poznatu slavonsku gostoljubivost, nacionalnu kuhinju i regionalnu gastronomiju, cerničani se ne moraju bojati domaćinstva u mjesecu svibnju.

Sudjelovanjem u Comeniusu utječe se na poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja, ističe se njegova europska dimenzija, potiče mobilnost i učenje jezika, ali i kulturnih raznolikosti drugih europskih nacija, uvažavajući njihove različitosti  ( prema onima čuvenima-“vrijediš onoliko koliko jezika govoriš”, ali i “kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin” ), te na kraju, veća uključenost u europsko društvo.  Uz sve ove, iznimno, pozitivne dimenzije, projekt “Today seeds, are tomorrow forests” pomaže kreiranju međusobne tolerancije unutar  zemalja Europske unije, stvarajući od mladih ljudi istinske kozmopolite, odnosno građane svijeta.

Sudeći prema entuzijazmu sudionika projekta, ali i planiranim aktivnostima u narednom periodu, mladi su Cerničani , već u Europi. Srpanj 2013. to će samo još i formalno potvrditi.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakPedagoška radionica u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi
Sljedeći članakNeke su stvari moguće samo noću, ili after midnight