Već tradicionalno, učenici i profesori novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška obilježili su Svjetski i Europski tjedan novca.

Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca u našoj školi započelo je prijenosom događaja uživo putem You Tube – a, “Štedi, uloži i život posloži!” u organizaciji Ministarstva financija.

Na početku konferencije okupljenima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i onima koji prate online obratio se ministar financija Marko Primorac.

Na konferenciji je govorio i Albert Gajšak, mladi poduzetnik i vlasnik tvrtke CircuitMess koja je pozornost na sebe skrenula izrađujući edukativne STEM igračke.

Na konferenciji “Štedi, uloži i život posloži” sudjelovala je i članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Anamarija Staničić, a govorila je o financijskim prijevarama.

Osim online konferencije učenici 3.k i 4.k imali su priliku ugostiti predstavnike Zagrebačke banke (poslovnica Nova Gradiška). Učenici su se na vrlo jednostavan i zanimljiv način prisjetili i ponovili već poznate osnovne pojmove financijske pismenosti (novac, štednja, ulaganje/investicija, kamate, transakcijsko poslovanje/osobni račun, digitalno poslovanje, kartice, inflacija, prihodi/rashodi, proračun, porezi, valute i tečajevi, kreditna sposobnost, ECB/HNB, hipoteka).

Rad u bankarskom sektoru podrazumijeva vješto baratanje bankarskim rječnikom (zatezna kamata, tekući račun, žiro račun, kredit, devizni račun, životno osiguranje, instrument osiguranja, kamatna stopa, debitna kartica, oročena štednja, kreditna kartica, jamac, sudužnik, dobrovoljna mirovinska štednja, digitalni klijenti…..).

Povratna informacija učenika o predavanju je izvrsna, a predavanja su ocijenjena kao izuzetno korisna i vrijedna u širenju znanja.

Drugi dan

Učenici smjera komercijalist i tehničar za računalstvo sudjelovali su na online predavanju 21.3.2024., putem aplikacije Microsoft Teams, predavanje je održala predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević. Predavanje se sastojalo od dva dijela: prvi dio o pravima potrošača i zakonskoj regulativi, a drugi dio o pravednoj i odgovornoj umjetnoj inteligenciji za potrošače. Ove godine na Svjetski dan prava potrošača istaknuti su problemi kao što su dezinformacije, kršenja privatnosti i diskriminirajuće prakse, kao i kako platforme koje pokreću umjetnu inteligenciju mogu širiti lažne informacije i održavati dostupnost.
Tijekom predavanja saznali smo i puno zanimljivih konkretnih informacija s kojima se Udruga susreće svakodnevno u komunikaciji s potrošačima koji joj se obraćaju.
Izdvojit ćemo samo jedan zanimljiv detalj s predavanja:
Prema istraživanju Hrvatska ima najlošiji rezultat u pokazatelju „znanje i povjerenje“ i u pokazatelju „rješavanje pritužbi i sporova“, najlošiji rezultat imamo i u povjerenju u javna tijela, a naši trgovci na malo najlošije poznaju prava potrošača.
Istraživanja su također pokazala da se naši potrošači jako teško odlučuju na reakcije – od 100 potrošača samo se 4 njih žale ukoliko imaju nekih problema- uglavnom zbog inercije, ne žele pisati prigovore i prolaziti dosta kompliciranu proceduru – u Njemačkoj je obrnuta situacija.
66% naših potrošača ne čita deklaracije i ne zna ih protumačiti
Hvala predsjednici Udruge za zaštitu potrošača, Ani Knežević na zanimljivom i korisnom predavanju.
Dan treći
Petak 22. ožujak bio je rezerviran za predstavnice Croatia osiguranja, Biljanu Bera i Mateu Linjaković. Učenike smjera komercijalist 3. i 4. razred upoznale su s vrstama osiguranja koja su trenutno njima vrlo važna, a to su dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje. Zašto je važno u današnje vrijeme voditi brigu o takvom obliku osiguranja, što nam ono osigurava i zašto se odlučiti za Croatia osiguravajuću kuću. Osim navedenog, učenicima je predstavljen posao osiguravatelja, koji su uvjeti potrebni za to radno mjesto, kakva su očekivanja i zadaci tog radnog mjesta, kolika je plaća i može li se ona povećavati, može li se napredovati i sl. Vrlo zanimljivim predavanjem zaključili smo obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca.
Hvala svima koji su sudjelovali, podržali i pomogli u organizaciji aktivnosti.
Autor: Ivana Gajski Berić, dipl.oec

 

Komentari
Prethodni članakPogledajte animiran film: PRIČA O LEPTIRU – SINK
Sljedeći članakMatica hrvatska ide dalje: O gospodarenju šumama predavanje održao Oliver Vlainić