Brojnim aktivnostima koje provode, članovi novogradiškog ogranka Matice hrvatske dodali su još jednu. Za svoje članove i sve zainteresirane organizirali su iznimno zanimljivo predavanje na temu “Gospodarenje šumama u Hrvatskoj”, a gost predavač je bio dipl. ing. šumarstva Oliver Vlainić, tajnik Hrvatskog šumarskog društva. Porijeklom Novogradiščanin, Vlainić je posjetiteljima prezentirao niz zanimljivosti vezanih uz ovu temu:

– Hrvatsko šumarsko društvo je udruga šumarskih inženjera i tehničara koja okuplja članove iz cijele iz Hrvatske, stoga mi je drago Novogradiščanima prezentirati ovu temu. Ovo je jedno popularno predavanje o gospodarenju šumama u Hrvatskoj jer je šuma svima danas zanimljiva, posebice u svjetlu klimatskih promjena. Inače, možda hrvatski šumari gledaju na naše šume malo drukčije nego laici, stoga pokušavam posjetiteljima prikazati kako mi brinemo o šumama. Kroz fotografski prikaz pokušat ću prikazati sve procese u šumi, od nicanja žira do onog posljednjeg stadija i stabla koje se treba oboriti.

Hrvatsko šumarstvo ima dugu tradiciju skoro 260 godina, a posljednjih stotinu godina postoji Zagrebačka škola uzgajanja šuma koja se uči na Fakultetu šumarstva. Sveprisutne klimatske promjene, nažalost, se nepovoljno odražavaju i na hrvatske šume. Nevrijeme koje je Hrvatsku pogodilo prošle godine u srpnju pogodilo je i naše šume. U 15 minuta nastradalo je oko četiri milijuna kubika i sada će ta obnova, vjerojatno, trajati desetljećima. Također, neke su vrste opterećene i raznim invazivnim štetnicima. U svakom slučaju, klima se mijenja, čovjek se mijenja, sad hoće li moći utjecati na to, veliko je pitanje. Uglavnom, šume treba voljeti i voditi brigu o njima – istaknuo je, između ostalog, Oliver Vlainić.

– Drago nam je ugostiti još jednog predavača na predavanju u organizaciji našeg ogranka. Kako Matica hrvatska djeluje na više područja, jedno od njih je i ekologija i briga o zaštiti okoliša. Na tom smo tragu organizirali i ovo predavanje, stoga, zahvaljujem gospodinu Vlainiću što se odazvao našem pozivu. Pred nama su novi projekti i izazovi, idemo dalje s istim ciljem, promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak – dodaje predsjednica novogradiškog ogranka Matice hrvatske prof. Vjekoslava Bagarić.

 


Komentari
Prethodni članakSpremni za tržište rada: Elektrotehnička i ekonomska škola i ove godine obilježila Svjetski i Europski tjedan novca
Sljedeći članakNovogradiščani sudjelovali na Kupu Hrvatske za mlađe uzraste i kvalifikacije za Prvenstvo Balkana