Izložba “Zašto je pčela važnija od čovjeka?” otvorena je u Gradskom muzeju Nova Gradiška, nastala u suradnji Hrvatskog pčelarskog saveza, Vetrinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autori izložbe su dr.sc. Iva Mihoci, dr.sc. Zorana Sedlar i Petar Crnčan, mag.biol.exp.

Ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja profofesorica dr.sc Tatjana Vlahović pozdravila je posjetitelje i pojasnila sam koncept izložbe i gostovanje po Hrvatskoj. Izložba je prošla od Iloka, Pule, Kutine, Pule, Bjelovara do Nove Gradiške. 

Autorica izložbe Zorana Sedlar objasnila je posjetiteljima jedinstveni super organizam, pčelu. Autorica je govorila o specifičnosti pčele, kako je povezana sa biljnim svijetom, posebnim karakteristikama o kojima ovisi cijeli eko sustav. 

– ” Moramo se brinuti o pčelama jer o njima ovisimo. Vjerujem da će svi koji posjete izložbu izaći s novim informacijama i još većom ljubavi prema pčelama i njihovim proizvodima.” – istaknula je Sedlar.

Pčele čine nezamjenjivu kariku u našem sustavu, njihova uloga u oprašivanju je neprocjenjiva, a jedna pčelinja zajednica u jednome danu može oprašiti i do 3 milijuna cvjetova. Mnoge zanimljivosti o ovim sitnim, ali bitnim životinjicama možete saznati na gostujućoj izložbi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Zašto je pčela važnija od čovjeka?”

Izložbu prate brojni artefakti i pčelarski alati iz fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja iz Zbirke opnokrilaca te sjajno preparirane biljke koje ovise o oprašivanju pčelama. Između ostaloga, postavljene su košnice iz kontinentalnih i primorskih krajeva Hrvatske, ali i od košnica primjerice Bugarske i Rumunjske. Autori izložbe su se potrudili da svaki podatak o pčelama i pčelarstvu bude jasno pojašnjen i prikazan na kreativan i originalan način. 

Komentari
Prethodni članakOvaj vikend svi u Okučane: Humanitarni rukometni turnir
Sljedeći članakPolicija izvijestila: Kakvi su nam bili vozači za protekli blagdan svetog Vinka