U Domu kulture na odjelu Gradske knjižnice otvorena je izložba naziva “Cvjetne slagalice” slikarice amaterke Tatjane Kreštan. Ravnateljica knjižnice Biljana Dakić organizirala je cijeli susret na kojemu su nastupile članice likovne sekcije “Duga” i literarne sekcije “Vladimir Nikolić”, Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška. 

-” Dugi niz godina gradim svoj likovni rukopis na temelju vlastite zaokupiranosti ljepotom prirode. Konstanta koja se može iščitati iz moje motivike jest priroda. Priroda i okoliš oduvijek su inspirirali umjetnike. Kao tematsko izvorište, vanjski podražaj, ljepota prirode u umjetniku izaziva doživljaj koji traži likovno definiranje.”- rekla je umjetnica Tatjana Kreštan.

Kao u ranijim fazama, tako i u najnovijim, traži i pronalazi prije svega ljepotu oblika i harmoniju boja u prirodi, ne krijući pritom dijalog s impresionistima, začetnicima moderne umjetnosti.

O autorici:

Tatjana Kreštan rođena je  u Garešnici 26. siječnja 1971. godine. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Slikanjem se bavi od studentskih dana i izlaže od 1990. Dosad je ostvarila tridesetak samostalnih izložbi, više skupnih nastupa i sudjelovanja na likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama. Svoj likovni izričaj gradi zahvaljujući utjecaju akademskih slikara i likovnih pedagoga Mate Gerecija, Željka Begovića, Perside Žutinić-Larma, Željke Bašlin i Dubravka Lepeja. Njezino likovno stvaralaštvo prati povjesničar umjetnosti prof. Stanko Špoljarić. Izražava se u tehnici suhoga pastela, akrilika i ulja. Zapaženiji ciklusi su joj ”Buđenje” (2001.), ”Putokazi” (2004.), ”Kolaži sjećanja” (2008.) i ”Cvjetne slagalice” (2016.).

Osim likovnim stvaralaštvom, bavi se i vođenjem likovnih radionica s djecom i mladima, te organizacijom autorskih izložbi u knjižnici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, gdje radi u zvanju stručnog suradnika mentora.

 

Komentari