U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Nova Gradiška sinoć je otvorena još jedna vrijedna izložba.
Otvorenje izložbe slika Damira Facana-Grdiše okupilo je u Domu kulture zaljubljenike u likovnu umjetnost. Zagrebački umjetnik predstavio se izložbom naziva “Konfrontacija prostora” na kojoj je izložio izbor svojih akvarela iz ciklusa u kojem obrađuje dvije teme.

S jedne strane tu je umjetnikov doživljaj mora, a s druge radovi urbane tematike, svaki definiran toplim, odnosno hladnim tonovima te ritmičkim nizovima motiva valova, neba ili zgrada uz suptilne gradacije tonova i kontrast ravnih linija i mekih krivulja. Kako su se posjetitelji mogli i osobno uvjeriti, slike velikog formata uistinu uvlače u svoj morski, odnosno urbani svijet pa je za najbolji doživljaj izložbe najbolje iskoristiti priliku i do 06. ožujka posjetiti Galerijski prostor novogradiškog Doma kulture. Autor se na izložbi predstavio s ukupno 12 radova na temu mora i urbanih veduta izvedenih u tehnici akvarela kao izbora iz recentnog opusa koji je stvarao posljednje četiri godine. 

Ono što je specifično u radu Damira Facana-Grdiše i što ga čini posebnim u hrvatskoj likovnosti jest pristup obradi tehnike akvarela prilikom gradnje svojih neobičnih struktura, ističe kustosica izložbe Sonja Švec Španjol. 

– “Damir Facan-Grdiša svjesno odabire ritam slikanja jednog djela s morskim motivom i jednog s urbanim gradskim prizorom paralelno istražujući ono nesvjesno, distancirano i samotno u hladnim tonovima uskovitlale morske površine, kao i sociološki aspekt urbanog konfliktnog prostora u kojem obitavaju pojedinci smješteni zasebno ili u međusobnoj interakciji na prozorima tonski oblikovanih nebodera. Konfrontacija prostora odvija se na samoj površini papira potpunim negiranjem klasične perspektive i stavljanjem fokusa na gradnju prostora nizanjem slojeva, nijansi i oblika. Stvorene strukture tonskim gradacijama postižu dubinu koja je dodatno naglašena nizanjem planova različitih po usmjerenju ili veličini gradivnih segmenata. Damir Facan-Grdiša pomnim, strpljivim i krajnje minucioznim pristupom gradnji pojedine kompozicije zapravo oblikuje vlastitu distopijsku sliku društva i vremena u kojem živimo, a naša percepcija ponuđenog sadržaja ovisi o vlastitoj osviještenosti života koji nas definira.” – Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Izložbu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška Ljepša Rakas Vujčić.

O autoru:

Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. godine u Zagrebu. Umjetničko obrazovanje započinje na Školi za primijenjenu umjetnost, odjel zidnih slikarskih tehnika, da bi 1990. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Nakon studija radi kao nastavnik likovnih stručnih predmeta na Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998.g. nakon toga djeluje kao samostalni umjetnik, izlaže te objavljuje ilustracije za više izdavačkih kuća. Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002.g. i HZSU-a.

Uz slikarstvo kao primarni medij umjetničkog izražavanja, Damir Facan-Grdiša od 1986. godine radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. kao samostalni licencirani restaurator za zidno slikarstvo.

Dobitnik nagrade 8. zagorskog likovnog salona, Krapina

Komentari
Prethodni članakOtvorena izložba “Cvjetne slagalice” Tatjane Kreštan
Sljedeći članakOpćini Rešetari i Dječjem vrtiću dodijeljena potpora Ministarstva u iznosu od 275 tisuća kuna