Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao nositelj upravljanja razvojem brdsko-planinskih područja i u 2020. godini nastavilo je poticati razvoj područja koja su stekla status brdsko-planinskih područja, svrhovitim korištenje sredstava ulaganja u društvenu, javnu, komunalnu, socijalnu i gospodarsku infrastrukturu.

Cilj poziva bio je potaknuti sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskih područja i jedinice područne (regionalne) samouprave na čijem se području nalaze jedinice lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskog područja da kao nositelji pokretanja potrebnih promjena u društvenim, gospodarskim i drugim razvojnim aktivnostima dostave svoje zahtjeve za sufinanciranje projekata, a koji će smanjiti negativni demografski trend, ublažiti iseljavanje stanovništva otkloniti posljedice nastale usred vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja te doprinijeti održivom razvoju svakog pojedinog područja. 

Ukupno je odobren 71 projekt na području Republike Hrvatske, a s područja Brodsko posavske županije prijavljen je i odobren projekt “Uređenje pomoćne zgrade OŠ „Matija Gubec“ u Cerniku”. 

Kao podnositelj zahtjeva javila se i Brodsko-posavska županija, koja je za ovaj poziv prijavila projekt “Uređenje pomoćne zgrade OŠ „Matija Gubec“ u Cerniku”. Cilj projekta bio je rješavanje potrebe za prostorom za provedbu pedagoških radionica u sklopu redovne nastave, provedba školskih i EU projekata te provedba plana kulturne i javne djelatnosti. Na gornjem katu će se urediti spavaonice, čajna kuhinja, kupaonica, a u prizemlju boravak za dnevne aktivnosti sudionika projekta koji dolaze iz zemalja EU i drugih županija Republike Hrvatske.

Cilj projekta je ujedno i jačanje kapaciteta multikulturalnosti zajednice. Vrijednost projekta iznosi 950.500,00 kn,  a traženi iznos za sufinanciranje tražen je u iznosu od 703.370,00 kn kuna. Odobren iznos za sufinanciranje iznosi 700.000,00 kuna, što je i najviši iznos koji je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

Pomoć u pisanju projekta pružio je Centar za razvoj Brodsko-posavske županije. 

Komentari
Prethodni članakTrgovine po gradu: Vladaju olakšanje i optimizam, ali i poteškoće za prodavače
Sljedeći članakObilježena 29. obljetnica 3. gardijske brigade “Kune”