Novogradiški ogranak Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” jučer je svečano obilježio 29. obljetnicu osnutka 3. gardijske brigade “Kune”.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima minutom šutnje i molitvom kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Novoj Gradiški i kod spomen ploče Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” u Goricama. Molitvu je vodio umirovljeni bojnik i član predsjedništva UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška Marko Derežanin, koji je pročitao i imena 27 poginulih pripadnika satnije.

“Centralno obilježavanje obljetnice 3. gardijske brigade “Kune” trebalo se održati u Bilju, međutim zbog situacije s epidemijom Covid-19, odlučeno je da svaki ogranak obilježi skromno u svom mjestu. Tako smo evo i mi odlučili skromno, ali ponosno obilježiti obljetnicu osnutka i odati počast svim smrtno stradalim pripadnicima brigade. Svi smo se poznavali i bili kao jedan u to vrijeme, na žalost 27 dječaka je poginulo samo u našoj satniji i to je jedan od pokazatelja što je ta satnija prošla i koliki je doprinos dala u Domovinskom ratu” – rekao je predsjednik UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška, Dražen Rossi.

Svečanu obljetnicu svojim dolaskom uveličali su koordinator za braniteljske udruge Grada Nova Gradiška Vlatko Greiner i gradonačelnik Vinko Grgić koji je čestitao obljetnicu osnutka ove legendarne slavonske brigade te još jednom pružio potporu.

O brigadi:

3. gardijska brigada “Kune” ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima. Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika: njih 369 je poginulo, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima.

Početkom velikosrpske pobune brigada u suradnji sa snagama MUP-a, nastoji uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje. Tijekom 1991. godine na području grada Osijeka brigada je uključena u mnoge akcije u cilju obrane suvereniteta Republike Hrvatske.

U obrani Vinkovaca ključnu ulogu odigrale su postrojbe u obrani sela Nuštar, u kojoj brigada sudjeluje sa jednom pješačkom bojnom.

Tijekom 1992. godine cijela 3. gardijska brigada prvi je puta angažirana u bojnim djelovanjima na jednom prostoru i to u bojnom rasporedu obrane grada Vinkovaca na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar. Ondje ostaje sve do potpisivanja primirja.

U najkritičnijem trenutku tijekom operacije “Maslenica” u siječnju 1993. godine, nakon protuudara neprijatelja, po zapovijedi nadređenog zapovjedništva u bojna djelovanja na području zadarskog zaleđa uključena je taktička skupina 3. gbr snage jedne ojačane bojne.

Nakon operacije “Maslenica” u veljači 1993. godine, 3. gardijska brigada raspoređena je u obranu zadarskog zaleđa, na crti obrane Novigrad – Paljuv – Kašić

Tijekom 1995. godine 3. gardijska brigada je sudjelovala u operacijama oslobađanja okupiranog dijela RH – vojno-redarstvena akcija “Bljesak”, s dvjema taktičkim skupinama.

Sudjelovanje u pobjedničkoj akciji izvodila brigada iz smjera Novske pravcem istok preko cijele okupirane zapadne Slavonije do Okučana. Tijekom akcije oslobođen je niz sela do Okučana.

Tijekom vojno-redarstvene akcije “Oluja”, 3. gardijska brigada raspoređena je u obrani grada Osijeka radi sprječavanja mogućeg prodora iz pravca istoka. Brigada je pripremana i bila spremna za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije.

Komentari
Prethodni članakOŠ „Matija Gubec“ Cernik: Za uređenje pomoćne zgrade odobreno 700 tisuća kuna
Sljedeći članakStanovnici Domčeve: Konačno smo dobili ulicu primjerenu 21. stoljeću!