Prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite od ponedjeljka je otvoren dio trgovina radi djelomičnog pokretanja gospodarstva. Početkom tjedna obišli smo trgovine u Novoj Gradiški. Gužvi i redova nije bilo. 

Možda je sunce izmamilo Novogradiščane na ulice ili je, pak, riječ o popuštanju mjera te otvaranju trgovina i obrta – koji god da je razlog, centar je pun ljudi.

Nakon prvih dana povratka života u kakvu-takvu normalu teško je donositi zaključke. Nakon što su mnoge trgovine i obrti napokon otvoreni neki su trgovci oprezni, drugi optimistični. 

Dezinficiraju se ruke kod svakog ulaska u neki dućan, obrt, knjižnicu…, a pridržavaju se i ograničenja kod broja ljudi koji smije biti u prostoru pa tako vani ispred ulaza čekaju u redovima. Iako po dućanima, bilo s obućom ili odjećom, ne smiju ništa isprobavati, građane to nije spriječilo da se „bace“ u kupovinu. S prvim danom popuštanja mjera vezanih uz epidemiju koronavirusa, vratio se i optimizam među ljude da će polako stvari vraćati na staro.


Prodavačica Suzana Jelić iz trgovine Donatela još ne zna što očekivati. Tek tu i tamo netko je ušao u dućan. Sada sve funkcionira prema nekim drugim pravilima.

– “Kupci uglavnom biraju nešto laganiju odjeću, zatim kupuju i nose kući. Ako ne bude dobro, stavit ćemo to u karantenu, točnije u posebnu vrećicu na 72 sata – a opet ne možemo to sve stavljati u karantenu jer ćemo za nekoliko dana ostati bez robe. Komunikacija u trgovinama je nešto otežana, starijim ženama koje žive u udaljenim mjestima ne isplati se dolaziti do grada ili je otežano zbog dolaska javnim prijevozom”, kazala je Suzana.

– “Drago nam je što smo mogli otvoriti trgovinu, lijepo je vidjeti kupce ali i sve druge ljude kako šetaju kroz grad. Osjeća se neka pozitiva u zraku. Moramo se pridržavati svih mjera. Vrsta straha i opreza postoji ali nismo prestrašeni, naša županija već nekoliko dana nema novooboljelih, živimo u nadi da će uskoro biti bolje.” – dodaje prodavačica Suzana.

– “Promet je oskudan, kupci dolaze po potrebi, najčešće dolaze zbog fotokopiranja ili kupnju knjige. Ne znamo što će biti u budućnosti. Trgovački centri nam stvaraju probleme, no to je zakon tržišta. Za razliku od većih centara knjižare su ipak jače u izboru knjiga, školskog pribora, torbi, opreme. Naše su cijene prihvatljivije jer prodajemo robu pojedinačno.” – rekla nam je Marija Gres iz knjižare “Novela” 

– “Ovo je jedan težak period, trgovine su bile zatvorene baš u vrijeme kada se dosta toga proda. Radimo od ponedjeljka i kupci lagano dolaze, pridržavamo se mjera predostrožnosti. Mi već imamo stalne kupce, robu prodajemo, ako ne odgovara veličina ili kroj kupac dobije povrat novca. Mali smo grad i nemamo veliki protok ljudi, pazimo jedni na druge. Održavamo higijenu, ipak ima starijih koji se boje i želimo pružiti najbolju uslugu za svakoga pojedinačno. Sad kada trebamo zaraditi za drugi dio godine, stopirani smo. Haljine, cipelice, sve što je trebalo biti rasprodano za krizme, pričesti, blagdane, ostalo je u trgovini. No, vidi se optimizam na ulicama, vraćamo se u kakvu takvu normalu. Vraćaju se boje, prošle godine nosilo se pastelno, a ova će sezona biti ispunjena žarkim i veselim bojama. Ne očekujemo brzi povratak na staro, za tjedan dana bit će više kupaca, samo da zdravstvena situacija bude dobra.” – kaže vlasnica trgovine Sanja Ćetaj

– “Iako smo već dugo u ovom poslu i imamo odličnu komunikaciju s našim kupcima preko društvenih mreža, online prodaja nas je spasila. Imali smo puno posla posljednjih mjesec dana, to nas je iznenadilo. Kupci su upoznati s mjerama zaštite, pa radije naručuju online. Uskoro očekujemo više kupaca i u trgovini, ne samo iz Nove Gradiške već i šire okolice. Radimo od 9 do 19h.” – istaknula je Slavica Kožul vlasnica trgovine Ivana

– “Kupci su jedva dočekali doći u trgovinu. Najčešće se traže sandalice i laganija proljetna odjaća. Online prodaja odlično funkcionira, no kupci vole doći u trgovinu, navikli su. Za početak imamo ohrabrujući broj kupaca, svi se pridržavaju mjera zaštite i zaista nismo imali nikakvih problema. Doći će to na svoje, bitno da konačno radimo” – kaže prodavačica Irena Žalac iz trgovine Koala.

Iako su trgovine i obrti krenuli s radom, još uvijek se može zatražiti potpora za očuvanje radnih mjesta ukoliko poslovanje tvrtke trpi štetu zbog epidemije koronavirusa. Podsjetimo, predviđeno trajanje te mjere je tri mjeseca, odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) zaprimat će zahtjeve do 7. lipnja. Svi oni koji su zatražili isplatu Vladinog minimalca do 7. travnja dobili su sredstva za isplatu plaća za ožujak, travanj i svibanj. Potpora za ožujak iznosi 3250 kuna neto po radniku, dok za travanj i svibanj iznosi 4000 kuna.

Komentari
Prethodni članakMarko Perković Thompson novi singl ”Ne boj se” snimao i na ravnicama naše županije
Sljedeći članakOŠ „Matija Gubec“ Cernik: Za uređenje pomoćne zgrade odobreno 700 tisuća kuna