Mladi poljoprivrednik Maks Pavlović iz Batrine od malih je nogu s ocem na traktoru, osim završene poljoprivredne škole i Bilinogojstva otvorio je 2017.godine svoj OPG.

Sve je išlo svojim tokom, kada sam završio školu otvori sam OPG, prošao na natječaju za mlade poljoprivrednike što je zapravo i presudilo ostanku u Slavoniji. Tim novcem sam kupio strojeve i opremu s kojima je puno lakše raditi. Sa zemljom nije bilo problema, barem je to u općini Nova Kapela dobro riješeno.

Na OPG-u Pavlović uzgajaju se uljarice i žitarice, bilo je puno variranja oko cijene, kaže Maks. Za ječam je cijena zadovoljavajuća no za pšenicu nije, bila su velika ulaganja pa cijenom nismo zadovoljni. Svaki dan se priča o drugačijim cijenama, nismo ništa ostavili u skaldištu već smo prodali nakon žetve.

Što se vremenskih uvijeta tiče, zime nije bilo, kiše još manje. Počele su visoke temperature, žitarice su preskakale određene faze. Imali smo problem kod sijanja soje i kukuruza, nejednako je soja nicala, trebalo je navodnjavati iza sjetve da sve nikne jednako, morali smo ići na korekciju pa smo krenuli u korištenje biostimulatora. Izuzetno je teška i izazovna ova godina, urod će se sigurno smanjiti zbog suše i visokih temperatura.

Cijene gnojiva i goriva su strahovito otišle gore, mnogi mali poljoprivrednici s manjim površinama prodaju svoju zemlju i odustaju od poljoprivrede jer ne vide perspektivu u svemu tome. Žalosno je to, dok sam bio manji polja su bila puna traktora i ljudi, sad ih je samo nekoliko, a i to je pitanje do kada će tako, do kada će se moći uz sve izazove.

Tko god ima volje, treba ostati i boristi se. Takav sam i sam, uvjeren sam da će doći i bolja godina, čovjek treba biti zadovoljan prilikom kojom ima, doći će bolja i normalnija  vremena. Ne treba odustajati od poljoprivrede, posebice mi mladi koji još uvijek imamo živaca boriti se i s administracijom i raznim zakonima, zaključio je Pavlović.

Komentari
Prethodni članakOtvorena Premiership Fantasy liga Nova Gradiška: Pokažite svoje menadžerske vještine i postanite prvak Nove Gradiške
Sljedeći članakTroje maturanata Elektrotehničke škole Nova Gradiška među 96 najboljih u 2022. godini