Ministarstvo znanosti i obrazovanje ove je godine maturante nagradilo iznosom od 2.500 kuna, kao i posebnim priznanjima. Nagrađeno je 96 maturanata iz cijele Hrvatske, a njih čak 69 iz strukovnih škola. Učenici su nagrađeni prema kriteriju: učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100% na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite te učenici koji su dva ispita riješili 100%, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija.

Na popisu 96 najboljih nalaze se: maturantica Ana Anjoš i maturanti Ivan Došlić i Luka Kovačević iz naše škole. Novi model strukovnog obrazovanja temelji se na modernome promišljanju svrhe, funkcije i pružanja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te relevantnim znanstvenim spoznajama. Odražava zajedničke europske smjernice razvoja strukovnog obrazovanja te moderne sustave strukovnog obrazovanja u kojima do izražaja dolaze nova pedagoška i didaktička načela. Ovom promjenom se taj odabir pomiče i daje bolja mogućnost učenicima u planiranju svoje karijere, a školama se omogućuje prepoznavanje interesa i sposobnosti učenika te lakše organiziranje svoje obrazovne ponude, uvažavajući lokalne specifičnosti.
Istraživanja potreba današnjih poslodavaca pokazala su da postoji potreba, da učenici koji izlaze iz strukovnog obrazovanja imaju veću širinu znanja i vještina u određenom sektoru što im omogućuje veću fleksibilnost i lakše promjene radnih mjesta.

Čestitamo našima maturantima i želimo im puno uspjeha u daljnjem obrazovanju, kao i u poslovnom i privatnom životu.

Izvor: https://www.srednja.hr/matura/nagradeno-96-najboljih-maturanata-u-2022-godini-pogledajte-tko-su-i-iz-kojih-skola-dolaze/

Komentari
Prethodni članakOPG Pavlović: Novac iz EU fondova zadržava mlade poljoprivrednike u Slavoniji
Sljedeći članakUpisi u prvi razred šk. god. 2022./2023. – obavijest iz Gimnazije Nova Gradiška