Nije lako u sezoni po cijeli dan u plasteniku ili na otvorenom raditi s povrćem. Od pripreme zemljišta, sjetve i sadnje, gnojidbe, zaštite, branja, sortiranja i spremanja povrća do kasno u noć, odlaska na tržnicu, prodavati. I tako svakodnevno! Zbog toga mnogi bježe od te i takve zahtjevne proizvodnje, koja je, kao i većina drugih poljoprivrednih grana, pretrpana raznim problemima, posebice velikim uvozom.

A može li se proizvoditi na našim domaćim njivama, može li se živjeti od proizvodnje povrća, itekako. Dokaz tome je OPG Pavić – uzgajivači povrća koji tradiciju uzgoja održavaju već 15 godina. 

-”Suprug je morao otići u prijevremenu invalidsku mirovinu i njegova primanja su tad bila dosta niska, morali smo pronaći neko rješenje i tako smo odlučili posaditi nešto malo povrća i da ću ja ići na tržnicu prodavati. U početku je bilo teško, zapravo, bilo je svakako. Ali kao u svemu, pa tako i u poljoprivredi svaki je početak težak, no upornost i rad se u konačnici isplatio” – rekla nam je Nevenka Pavić, nositeljica OPG-a Pavić. 

Nakon 15 godina ulaganja u obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, mnoštvo sati provedenih u plasteniku, branja, kopanja, sadnje, ovaj simpatični bračni par može se pohvaliti da uzgaja sve što i može i ne može uspjeti na Slavonskoj zemlji. 

-”Uzgajamo sve vrste povrća, ovisno o sezoni. Rajčica, paprika, luk, salata, špinat, blitva…nabrajanju nema kraja, a zahvaljujući našoj kćeri, Eleni, počeli smo uzgajati i razne vrste tikvi, što je mladima izuzetno zanimljivo, a tikva je hrana budućnosti. Na velikoj površini sadimo i češnjak od kojih Nevenka izrađuje vijence, koje također prodajemo.” – zadovoljno je rekao Marijan

Brojni poljoprivrednici su se ove godine žalili na loš urod zbog promjenjivog i nestabilnog vremena, ali ne i Pavići.

-”Bila je ovo ekstremna godina, ali ako jednoj kulturi vremenski uvjeti ne odgovaraju nađe se kultura kojoj odgovara, tako da se nikad nismo doveli u situaciju da ostanemo bez svega. Uvijek nešto uspije, uvijek nešto možemo ponuditi i prodati, jer su i naši plastenici bogati raznim povrćem. Godina je takva kakva je, sljedeća će biti bolja” – optimistično i kroz smijeh prokomentirala je Nevenka

Zanimljivo i moglo bi se reći neobično je kako ovaj par do sada nije koristio nikakve mjere Ministarstva poljoprivrede, a otvorene antipatije pokazuju i po pitanju EU fondova, ali unatoč tome prepoznatljivi su i uspješni poljoprivrednici. 

-”Uzdaj se use i u svoje kljuse – toga bi se trebali pridržavati svi. Naprimjer – ako ja kupim kamion i ako ga ne mogu registrirati ili voziti, znači da sam nesposoban i da mi ne treba. Ako meni država mora registrirati taj kamion, radije bi ga prodao, isto je tako i s poljoprivredom. Najlakše je dobiti gotovo, treba se pokrenuti i aktivno raditi i prihod će doći prije ili kasnije” – kaže Marijan.

U konačnici, svima dobro poznati, veseli, nasmijani i svake srijede i subote na novogradiškoj tržnici prepunog štanda, simpatični OPG-ovci otkrili su tajnu svoga uspjeha i dugotrajnosti. 

-”Prvenstveno treba voljeti ono što radite, kako bi kasnije bili uspješni. Trud i rad se uvijek nagradi, početnički gubici neka vas ne zaustave i ne uplaše. Samo gledajte prema naprijed jer svaka godina traje 365 dana, a svaki novi pokušaj tjera vas korak dalje”.

no images were found

Komentari
Prethodni članakSloga se remijem oprostila od domaćih navijača
Sljedeći članak3.Sajam vjenčanja: manifestaciju glamura začinilo predstavljanje Nacionalnog kostima Miss Universe Hrvatske